Dovleacul (Curcubita pepo)

Dovleacul (Curcubita pepo)

0 278

ultivat in America Centrala de peste 9000 de ani, dovleacul este raspandit de catre conchistadorii spanioli, in toata lumea. Numele de «?pepo?» vene de la cuvantul grecesc pepon care inseamna- copt la soare. In tara noastra a ajuns la sfarsitul secolului al XVIII-lea si a fost imediat adoptat, Este o planta care are tulpina lunga cu frunze mari, pufioase, cu flori galben inchis, in forma de palnie, care se transforma in fructe, care contine multe seminte de culoare alba. Exista mai multe soiuri. Dovleacul comun avand numele latin : Curcubita pepo, taratoare.


????????? Dovleac turcesc, avand numele latin?: Curcubita maxima, cu fructe mari, globuloase cu miezul afanat, dulce, de culoare galben-palid sau portocalie, folosit la diverse preparate.


1.????? Partile utile?: se consuma semintele , uleiul si pulpa


2.????? Utilizari medicinale?:


????????? Semintele mestecate se inghit cu mult lichid, sau se inghite uleiul pur si simplu (dozarea este recomandata de medic sau de farmacist).Sunt bogate in fier, fosfor, zinc.


????????? Pulpa este o sursa buna de beta-caroten, contine vitamina E, ambii fiind antioxidanti anticancerosi.


????????? Viermi intestinali (tenie si limbrici) – se face tratamentul cu pasta vermifuga din seminte de dovleac, al carei mod de preparare si administrare a fost descris mai sus. Se consuma 60-100 de seminte pe zi, apoi se ia un purgativ cum ar fi uleiul de ricin.


????????? Desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, ele au un efect echilibrant glandular, nervos si chiar psihic neobisnuit de puternic pentru un aliment. Se recomanda un regim vegetarian cu cruditati, in care sa fie inclus consumul a doua sute de grame de seminte de dovleac zilnic. Acest aliment are efecte calmante psihice, reduce excitabilitatea si ajuta la redobandirea calmului si echilibrului launtric. Mai este recomandat si ca adjuvant in bolile venerice, in tulburarile de menopauza, in anumite forme de leucemie, precum si in cancer (mai ales al pielii, pulmonar si intestinal).


????????? Boli de inima asociate unor valori crescute ale colesterolului – se scot din alimentatie carnea, prajelile, untul si margarina, precum si produsele de cofetarie si patiserie. Se consuma zilnic in jur de o suta de grame de seminte de dovleac, al caror ulei contine acizi grasi polinesaturati, care sunt un elixir pentru vasele de sange.


????????? Tratamentul constipatiei, a prostatei si a celor urinare- capsule- se ia 430mg de extract de dovleac pe zi.


????????? Prostatita, insuficienta renala, paraziti intestinali – se face o cura de doua saptamani cu decoct de coji de seminte de dovleac, timp in care se consuma cate o jumatate de cana din acest preparat pe zi. Doua lingurite de coji de seminte de dovleac fara samburi se fierb intr-o cana de apa la foc mic, pana scade la jumatate. Preparatul obtinut se lasa sa se raceasca, se filtreaza si se consuma intr-o singura repriza, pe stomacul gol, dimineata. Un tratament cu acest decoct dureaza de regula doua saptamani.


????????? Sterilitate la femei – se introduce in alimentatie ulei de dovleac, care va fi consumat neprelucrat termic, in salate, sosuri preparate la rece, adaugat ulterior in tocanite, ciorbe etc. Uleiul de seminte de dovleac este bogat in vitamina E (supranumita „vitamina fertilitatii”) si contine anumite substante cu efect hormonal care favorizeaza procrearea.


????????? Colita de putrefactie – inainte de fiecare masa se consuma o salata obtinuta din doi morcovi de marime medie, cruzi, asezonata cu doua lingurite de ulei de dovleac si cu sucul de la o jumatate de lamaie. Tratamentul se tine doua saptamani, timp in care nu se consuma nici un fel de carne sau de preparate din carne sau hrana foarte bogata in proteine.


????????? Pulpa de la Dovleacul turcesc este comestibila facandu-se diverse preparate? culinare, de la supa la dulciuri.


Important: Pentru o mai mare eficienta terapeutica, semintele de dovleac se consuma doar neprajite, prin preparare termica cea mai mare parte a proprietatilor lor vindecatoare fiind distrusa.


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.