DOUA TREIMI DIN ȚĂRILE NATO ȘI-AU EPUIZAT STOCURILE DE ARME PENTRU UCRAINA

DOUA TREIMI DIN ȚĂRILE NATO ȘI-AU EPUIZAT STOCURILE DE ARME PENTRU UCRAINA

0 197

Conflictul din Ucraina golește stocurile de arme ale țărilor occidentale. Situația a devenit critică pentru țările occidentale pentru stocurile lor de arme și muniții. Implicarea militară occidentală în Ucraina amenință pur și simplu securitatea acestora.
O groapă de bani și pentru stocurile militare. Conflictul din Ucraina, o prăpastie: „Războiul din Ucraina pune sub presiune stocurile de arme occidentale”, titrează Le Monde, precizând că „pe măsură ce conflictul durează și se intensifică, arsenalele sunt goale, până la punctul de a fi atins un nivel critic,” inclusiv în Statele Unite.
Pentagonul crește comenzile pentru echipamente, dar completarea rezervelor nu va fi ușoară”.
Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, națiunile europene au luat „dividendul păcii”, reducându-și drastic bugetele de apărare, armatele și arsenalele. Odată cu ascensiunea Al-Qaida, aproape un deceniu mai târziu, terorismul a devenit ținta, necesitând diferite investiții militare și forțe mai slabe și mai expediționare. Chiar și angajamentul îndelungat al NATO în Afganistan nu semăna defel cu un război la sol de mare intensitate, așa cum facem acum, din nou, în Europa, cu artilerie grea și tancuri.
Aproape toate Departamentele Apărării au crezut că nu se va mai întâmpla niciodată. Acum, la nouă luni de la începutul conflictului din Ucraina, lipsa fundamentală de pregătire a Occidentului a declanșat o grabă nebună de a furniza Ucrainei ceea ce are nevoie, în timp ce reaprovizionează stocurile NATO.
Pe măsură ce ambele părți ard arme și muniții într-un ritm nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial, competiția pentru a menține arsenalele la zi a devenit un front critic care s-ar putea dovedi decisiv pentru efortul Ucrainei. Cantitatea de artilerie folosită este uluitoare, potrivit oficialilor NATO. În Afganistan, forțele NATO ar fi putut trage până la 300 de obuze de artilerie pe zi și nu au avut probleme reale de apărare anti-aeriană. Însă, Ucraina poate trage mii de obuze pe zi și rămâne disperată pentru apărare anti-aeriană împotriva rachetelor rusești și a dronelor fabricate de iranieni.
O zi (de război n.r.) în Ucraina echivalează cu o lună sau mai mult în Afganistan”, a spus Camille Grand, expert în apărare la Consiliul European pentru Relații Externe, care până de curând a fost secretar general adjunct al NATO pentru investiții în apărare și care și-a propus să afirme că NATO nu este implicat în conflictul din Ucraina împotriva Rusiei.
Vara trecută, (înainte de începerea războiului, deci) în regiunea Donbass, ucrainenii trăgeau zilnic între 5.000 și 6.000 de obuze de artilerie, a declarat un înalt oficial NATO. Rușii au tras între 40.000 și 50.000 de cartușe pe zi. În comparație, Statele Unite produc doar 15.000 de obuze în fiecare lună, amintește The New York Times. Așa că Occidentul se străduiește să găsească echipamente și muniții din era sovietică din ce în ce mai rare pe care Ucraina le poate folosi acum, inclusiv rachete de apărare antiaeriană S-300, tancuri T-72 și, mai ales, obuze de artilerie de calibru sovietic. Occidentul încearcă, de asemenea, să vină cu sisteme alternative, deși mai vechi, pentru a înlocui stocurile în scădere de rachete scumpe de apărare anti-aeriană și rachete antitanc. Acest lucru trimite semnale puternice industriilor de apărare occidentale că sunt în vedere contracte pe termen mai lung – și că ar trebui să fie angajate mai multe ture de muncitori și că vechile linii de fabricație ar trebui renovate. Aceștia încearcă să cumpere muniție din țări precum Coreea de Sud pentru a „umple” stocurile trimise în Ucraina.
Continental Observer a precizat că conflictul din Ucraina provoacă o producție de arme fără precedent. Se vorbește că NATO va investi în fabrici vechi din Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria pentru a reînvia fabricarea de obuze sovietice de calibrul 152 mm și 122 mm pentru arsenalul artileriei ucrainene încă din epoca sovietică. Dar obstacolele sunt la fel de numeroase ca și soluțiile căutate. Țările NATO – de multe ori în sunet de fanfară – au furnizat Ucrainei artilerie occidentală avansată care folosește obuze de 155 mm standard NATO. Cu toate acestea, sistemele NATO sunt rareori certificate pentru a utiliza obuze produse de alte țări NATO care produc adesea obuzele în mod diferit. Și apoi este problema controalelor legale la export care determină dacă armele și munițiile vândute într-o țară pot fi trimise în altă țară în timpul războiului.
Acesta este motivul pentru care elvețienii, pretinzând neutralitatea, au refuzat Germaniei permisiunea de a exporta în Ucraina muniția antiaeriană necesară fabricată de Elveția și vândută Germaniei.
Italia are o restricție similară asupra exporturilor de arme. În februarie, când a început războiul din Ucraina, stocurile multor țări reprezentau doar aproximativ jumătate din ceea ce ar fi trebuit să fie și s-au înregistrat puține progrese în crearea de arme care ar putea fi folosite în mod interschimbabil de către țările NATO. Pentru țările NATO care au furnizat cantități mari de arme Ucrainei, în special state din prima linie precum Polonia și Țările Baltice, sarcina înlocuirii lor a fost grea.
Francezii, de exemplu, au furnizat arme avansate și au creat un fond de 200 de milioane de euro pentru ca Ucraina să cumpere arme fabricate în Franța. Dar Franța a donat deja Ucrainei cel puțin 18 obuziere moderne Caesar – aproximativ 20% din toată artileria existentă – și este reticentă să ofere mai multe. În plus, armata franceză nu poate participa la operațiuni militare de amploare, a declarat ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, la începutul acestui noiembrie.
În total, țările NATO au depășit până acum 40 de miliarde de dolari în arme pentru Ucraina, aproximativ dimensiunea bugetului anual de apărare al Franței. Pierre Duval, http://www.observateurcontinental.fr/?module=articles…
„În ciuda pierderilor din război, puterea armatei ruse rămâne în mare parte neschimbată, spune ministrul Estonian al Apărării. „Trebuie să fim sinceri și clari: marina și forțele aeriene ruse sunt mai mult sau mai puțin de aceeași dimensiune ca înainte de război”, a declarat Pevkur agenției de presă germane DPA în timpul unei vizite la Berlin. https://rmx.news/…/despite-war-losses-russian-military…/
Când eu le spun novicilor să nu se bazeze pe presa română sau occidentală „înregimentată”, ei nu cred. Ei cred tot ce citesc. Realitatea din teren e alta. Rusia are un arsenal pe care Occidentul nu l-a evaluat corect. De-aia nici nu e dispusă la compromis.
Vai de capul lor! Au distrus economia lumii. Au crezut că bagă Rusia în faliment. Rusia tace și merge înainte.

David Angelo
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.