Doua partide si-o adunatura, sau doar o adunatura?

Doua partide si-o adunatura, sau doar o adunatura?

0 117

Doua partide si-o adunatura, asta ar fi in opinia premierului politica romaneasca. Din pacate, e doar o adunatura care si-a cam batut joc de romani. Daca ne uitam in urma, vedem ca de fapt totul a fost incropit cu mare arta, astfel incat lumea sa creada in pluripartitismul romanesc. S-a infiintat rapid FSN care i-a adunat laolalta pe toti cei dornici de putere, creaindu-le scena unde sa-si jpace rolul de salvatori ai neamului. Pentru a nu se spune ca n-avem opozitie, aceeasi mestesugari au pus la cale reinfiintarea partidelor politice interbelice: Partidul National Liberal si Partidul National Taranesc, acesta din urma fiind impopotonat cu apelativul crestin si democrat, nu care cumva sa se piarda din electorat. O parte destul de mica a romanilor s-a lasat fascinata. Nu ca n-ar fi meritat Coposu atasamentul unor oameni. Dar n-au meritat oameni batjocura pusa la cale. Un domn din aceia care inainte de revolutie faceau sa tremure asfaltul pe care calca, s-a varat urgent in PNTCD avand informatii despre valizele cu bani trimise din SUA (declaratia ii apartine si este autentica). S-a lasat aproape linsat in Moldova iliesciana, doar pentru a fi pe faza la imparteala. Pana cand sponsorii, de buna credinta, s-au prins de joc, o multime hulpava de baieti mai mult sau mai putin destepti, dar foarte informati, au supt la greu. Printre ei si omul de care va vorbeam, care, avand in vedere niste echivalari de studii, acum o face pe avocatul. E doldora de sunci si aur si nu cred ca din avocatura. Fosti turnatori s-au bagat in partidele istorice si au facut asa de mult tam-tam cu lustratia ca mai-mai sa-I credem. Apoi am inceput sa aflam ca ala e turnator, si ala si ala… Pana si finutul Balaceanu Stolnici a dat “note”. Repet, nu mi se pare atat de grav ca au facut compromisuri, uneori pentru supravietuire, cat mi se pare de gretos ca au incercat sa minta si nu si-au asumat trecutul.
Cand n-a mai sosit nimic de supt, PNTCD a disparut in neant. Tot asa a disparut si puzderia de partide infiintate pentru a creea iluzia de pluralism, pentru a exploata orice optiune cat de fantezista a romanului in materie de alegeri, astfel incat toti ciudatii sa acceada in structurile de conducere.
Cand n-a prea mai ramas nimic de furat, de impartit, de agitat, s-au inchegat patru formatiuni, a caror disparitie nu poate fi dirijata intrucat am deveni ca nenimeni, iar aparentele trebuie salvate: avem PSD, PNL, PD-L alias adunatura de care vorbea Tariceanu, UDMR plus 2-3 partide mai mici, in stand-by, pana la ordine.
Toate cele trei partide din frunte, PSD, PNL si PD-L, incearca sa fie partidul unic, toate cele trei au platforme aproape identice, toate vor sa ne bage binele pe gat cu lingurita. Toate trei, aceeasi adunatura.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.