Doua hoteluri din Predeal subtilizate de la Stat

Doua hoteluri din Predeal subtilizate de la Stat

2 218

Ca urmare a neglijentei si abuzurilor in serviciu comise de cei care se fac ca gestioneaza patrimoniul statului, celebrele hoteluri Predeal si Timis au fost cump?rate pe nimic de afaceristi „de succes”.


?


Patrimoniul societatilor de turism, Robinson SA Predeal si Regia Autonoma Judeteana a Protocolului de Stat Predeal, desprinse din fosta Intreprindere Economica de Odihna, pentru activul de partid si de stat, de dinainte de 1989, s-a diminuat an de an. Din cele peste 100 de hoteluri si vile, astazi, au mai ramas doar cateva. In anii 1990, SC Robinson, avand in patrimoniu hotelurile Predeal si Timis, a trecut in proprietatea Ministerului Turismului. Directorul firmei si presedintele CA, Gheorghe Popica, respectiv consilierul juridic Nicolae Serban, reprezentantii statului in Consiliul de Administratie si in conducerea executiva, sunt urmariti penal de Parchetul Brasov. Desi la inceputul cercetarilor au fost chiar retinuti, astazi, ei sunt mentinuti, bine-mersi, in scaunele de directori, de catre minister.

Inginerii cu procente


Cei doi, aflati in cercetarea procurorilor, sunt acuzati ca au subevaluat intentionat patrimoniul statului prin expertize false, pentru ca un grup de afaceristi sa preia cele cateva hoteluri si vile din patrimoniul Robinson SA, pe nimic. Astfel, Popica si Serban, urmariti penal de DNA Brasov, iar ulterior de Parchetul Local Brasov, au inceput, conform datelor din dosar, prin subevaluarea ilegala a unui teren al statului roman, de 1,3 hectare, aflat in proprietatea societatii. Terenul situat pe Valea Timisului-Predeal, a fost subevaluat printr-o adresa interna, semnata de Popica, la suma de 483 de milioane de lei. Cam o sesime din valoarea stabilita de o expertiza oficiala a firmei autorizate Danina Star, adica 2,8 miliarde de lei vechi. In urma retrocedarii unui imobil, valoarea terenului societatii a scazut din nou. Ca urmare, Adunarea Generala a Actionarilor a reevaluat procentele statului. Manevra celor doi inculpati a dus la diminuarea participarii Ministerului Transportului si Turismului, de la 70% la 43% iar apoi la doar 34,3%. In urma acestor inginerii, administratorii SC Tora Invest SA Bucuresti, care detine 16,6% din actiunile societatii Robinson SA, sunt urmariti penal. Pentru ca se afla in faliment, firma Tora Invest nici nu avea dreptul legal de a participa la sedinta AGA, decat prin intermediul lichidatorului. Popica nu a tinut cont de acest aspect si i-a convocat pe respectivii administratori pentru a vota diminuarea patrimoniului statului. Fapt care s-a si intamplat.

Imprumutul capcana


Cercetarile procurorilor au mai scos la iveala un tertip la care au apelat Popica si Serban: cel al imprumutarii unei sume de aproximativ 10 miliarde de lei vechi, in numele societatii Robinson SA Predeal, nu de la o banca, ci de la un membru al AGA, Florin Pistaie. Acest imprumut, propus in sedinta AGA din 2 octombrie 2006, urma sa fie garantat cu pachetul de actiuni al statului si al celorlalti actionari. Motivul invocat a fost achitarea datoriilor societatii. Motivul real a fost, insa, cu totul altul, ca in alte cazuri similare. Daca suma nu ar fi rambursata la timp de conducerea Robinson SA, Pistaie ar deveni actionarul majoritar, cu largul concurs al lui Popica si Serban.
In final, cota de participatie a statului la capitalul social al firmei s-ar reduce la minim. Pistaie, care acum detine 1% din capitalul societatii, ar putea deveni, prin acest imprumut, patronul unei firme cu un capital social de 7 miliarde de lei vechi. Statul roman, cu doar 12% din capitalul social, n-ar mai avea nici o putere de decizie.
Gheorghe Popica, fostul secretar PCR pe ONT Brasov, inainte de 1989, impreuna cu afaceristii care vor hotelurile din Predeal ale Ministerului Transportului si Turismului, ar putea astfel deveni noii proprietari ai unui patrimoniu real de 7-8 milioane de euro, doar prin utilizarea unor expertize false si contractarea unui imprumut-capcana. Sedinta AGA cu pricina, unde urma sa fie desavarsita ingineria financiara de la Robinson SA, s-a amanat, dar nu definitiv.

Popica si Serban, invinuitiParchetul Local Brasov a inceput cercetarea penala in cazul conducerii de la Robinson SA, sub acuzatiile de subevaluare cu intentie a patrimoniului statului si urmarirea de foloase necuvenite, care s-ar fi incadrat, spun procurorii la Legea 78/2000 de combatere a coruptiei. Si-au declinat deci competenta in favoarea DNA Brasov. Procurorii anticoruptie de la Brasov au inregistrat dosarul penal nr. 19/P72005, in care erau cercetati Gheorghe Popica si Nicolae Serban de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, in 20 septembrie 2005, dar au constatat ca prejudiciul produs statului este de doar 86,8 mii euro, fata de 200.000 de euro, cum au calculat procurorii de la Parchetul local, astfel ca si-au declinat inapoi competenta catre Parchetul Judecatoriei Brasov in 19 octombrie 2005. Conflictul negativ de competente urma sa fie rezolvat de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a si hotarat ca Popica si Serban sa fie cercetati de DNA Brasov. Procurorii anticoruptie nu au gasit urme de coruptie in actiunile conducerii de la Robinson SA Predeal, dar au constatat ca infractiunile de care sunt acuzati cei doi sunt prevazute la Art 248, Art 248 indice 1 si la Art 258 Cod Penal, respectiv abuz in serviciu si prejudicierea patrimoniului statului, astfel incat este de competenta Parchetului Judecatoriei Brasov. Dupa o plimbare repetata a dosarului escrocheriei de la Robinson SA Predeal, de la un parchet la altul, Gheorghe Popica s-a simtit indreptatit sa aprecieze ca nu va fi trimis in judecata de nici un parchet din Brasov. De altfel, Popica are numeroase relatii, facute pe vremea cand era unul dintre cei mai influenti activisti comunisti din Brasov.

Complicitati in MTT


Nici Ministerul Transportului si Turismului, ca parte vatamata, nu s-a implicat in completarea dosarului penal de la DNA al conducerii de la Robinson Predeal, invocand hotarari de guvern abrogate, si neatacand solutia data de procurori in instanta. Mai mult, ministerul nu i-a schimbat pana in prezent pe directorii urmariti penal, avand in vedere ca majorarea ilegala de capital in defavoarea statului, de la SC Robinson SA, a fost aprobata de insusi directorul general al Directiei Generale de Strategie, Privatizare, Dezvoltare si Investitii, din Ministerul Transportului si Turismului, Florica Lazarescu.

Procurorii continua urmarirea penala
Prim-procurorul DNA Brasov, Valentin Selaru, a explicat succesiunea declinarilor de competente in cercetarea penala a conducerii Robinson SA: „Nu a fost clar cuantumul prejudiciului evaluat, produs statului, de care sunt acuzati Gheorghe Popica si Nicolae Serban. In urma deciziei Parchetului Inaltei Curti, noi am cercetat daca sunt in cauza infractiuni specifice de coruptie potrivit Art 10 lit a din Legea 78/2000. Am decis scoaterea de sub urmarire penala a conducerii de la Robinson SA doar in raport cu aceste infractiuni, pentru ca cele de care sunt acuzati Popica si Serban sunt prevazute la Art 248 si 258 Cod Penal, astfel ca am trimis dosarul la Parchetul Judecatoriei Brasov. Solutia a ramas definitiva deoarece Ministerul Transportului si Turismului nu a depus plangere impotriva rezolutiei noastre.” a precizat Valentin Selaru. Pe de alta parte, prim procurorul Parchetului Local, Carmina Reit, a declarat: „Popica si Serban sunt cercetati penal de catre noi, sub aspectul savarsirii a mai multor infractiuni la Robinson SA Predeal, dar cercetarile nu sunt incheiate”, in timp ce procurorul Marian Drilea, care cercetase cazul la inceput, declarase presei ca „invinuitii cunosteau valoarea terenului pe piata imobiliara, dar au folosit o valoare mult diminuata”.

Popica infirma acuzatiileGheorghe Popica a negat insa ca ar fi diminuat cu intentie valoarea terenului de pe Valea Timisului-Predeal, dar a recunoscut ca se afla sub urmarire penala „Pentru faptele care au stat la baza anchetei DNA am fost scos de sub urmarire penala, iar ministerul Transporturilor s-a constituit parte civila pentru suma care reiesea din calculele expertizei terenului. Sunt in continuare sub urmarire penala la Parchetul Judecatoriei Brasov pentru neglijenta in serviciu si abuz in functie si astept solutia procurorilor. Totul s-a facut conform legii in problema majorarii capitalului social la Robinson SA si nu am produs nicio subevaluare intentionata a terenului. Eu nu am propus niciun imprumut de la Florin Pistaie care este membru in Consiliul de Administratie. Majorarea de capital social cu suma de 483 de milioane de lei, valoarea terenului de pe Valea Timisului, a reiesit din calcule si a fost facuta de Registrul Comertului la cererea Ministerului Transporturilor si Transportului si Turismului”, sustine Gheorghe Popica. Cu toate acestea, convocatorul pentru sedinta AGA, in care se propune imprumutul, este semnat, negru pe alb, de acelasi Popica.

Berceanu promite ca va lua masuriMinistrul Radu Berceanu a anuntat masuri urgente „Daca lucrurile stau asa si avand in vedere ca directorul de la Robinson a fost secretar de partid comunist, vom schimba imediat conducerea societatii”. Pana la rezolutia procurorilor brasoveni, fostul activist de partid comunist al ONT, impreuna cu juristul sau, incearca sa arunce vina pe Ministerul Transporturilor pentru diminuarea pachetului majoritar de actiuni pe care acesta il detinea la o societate care era, in trecut, una din „perlele” turismului national.


?


Marius OLA

COMENTARII

  1. unde gasim arhiva ptr. cei ce au lucrat acolo, deoarece a fost mutata de la Hotel Predeal la Bucuresti de catre actionarul principal ?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.