DOSAR DE SĂNĂTATE NR. 19 Proiectul legislativ „Victoria”, o speranță pentru suferinzii...

DOSAR DE SĂNĂTATE NR. 19
Proiectul legislativ „Victoria”, o speranță pentru suferinzii bolilor fără leac!!

2 338

Aproape 100 de parlamentari din toate partidele propun legalizarea canabisului în scop medicinal

Pacienții cu boli cronice terminale din România ar putea avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei).
Un proiect de lege în acest sens a fost depus astăzi la Parlament. Proiectul poartă numele „Victoria”, după prenumele mamei Alexandrei Cârstea.
Din păcate, Victoria Cârstea a fost răpusă de cancer la începutul acestui an. În amintirea mamei sale, Alexandra, fiica Victoriei, a luptat pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis și a adunat 20.000 de semnături pentru legalizarea canabisului medicinal. Demersurile sale au convins aproape 100 de parlamentari să semneze proiectul de lege. 

Cristina Dumitrache, inițiatoarea legii: Sperăm că proiectul va fi o victorie pentru pacienți.
Alexandra Cârstea, inițiatoarea petiției pentru legalizarea canabisului: Nu este vorba despre un moft, nici despre liberalizarea consumului de droguri, este o necesitate.

  Aproape 100 de parlamentari din toate partidele propun legalizarea canabisului în scop medicinal Pacienții cu boli cronice terminale din […]

Alexandra Ana Cârstea și-a pierdut mama bolnavă de cancer la începutul acestui an. Alexandra își dorește acum să ajute alți pacienți oncologici să nu se mai lovească măcar de o parte dintre problemele de care s-au lovit ea și mama ei.  În amintirea mamei ei, Alexandra a inițiat o petiție pentru legalizarea canabisului în tratamentul bolnavilor de cancer și altor bolnavi în fază terminală, care a adunat până acum peste 20.000 de semnături.
Deputatul constănţean Ilieana Cristina Dumitrache a venit cu câteva precizări referitoare la acest proiect. „Aș dori să precizez încă o data faptul că acest proiect reglementează utilizarea canabisului strict în scop medical, pe bază de prescripție medicală și nu face referire la utilizarea recreațională a plantei. În multe dintre statele membre ale UE, fumatul nu este permis în scop medical, urmând recomandările internaționale. Atunci când ne gândim la utilizarea canbisului în scop medical nu ne imaginăm un tânăr fumând relaxat pe plajă, ci un pacient a cărui durere este alinată în terapia durerii de uleiul de canabis, de exemplu sau un bonav de Scleroză Multiplă ale cărui spasme musculare sunt tratate cu canabis medical (medicament pe baza de canabis sativex), sau un copil cu epilepsie, la fel, ajutat prin utilizarea canabisului.”, a transmis deputatul constănţean.

Putem spune că astăzi facem un important și necesar pas spre victorie pentru toți pacienții care pot beneficia de efectele extraordinare demonstrate prin uzul canabisului medicinal în tratarea bolilor grave (cum ar fi, de exemplu, cancerul, HIV-ul, scleroza multiplă, și altele).” a declarat Cristina Dumitrache, la depunerea proiectului.

Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical reprezintă un demers ce cuprinde norme speciale, în completarea legislației care reglementează regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope (Legea 339/2005) și care prevede, în mod lacunar, utilizarea în scop medical a unor substanțe și preparate stupefiante, unele componente ale canabisului (extrem de benefice pentru bolnavii suferinzi) lipsind din reglementarea respectivă, aflată în vigoare.

În opinia mea și a celor aproape 100 de colegi co-semnatari, în România există o nevoie imperativă pentru o lege specială în această materie, chiar dacă țara noastră figurează («pe hârtie» numai) pe lista țărilor europene care au legalizat canabisul medical. În ciuda acestui aspect, în practică, însă, pacienții din România nu beneficiază de această opțiune medicală în tratamentul lor. Astfel, pentru a înlătura lacunele legislative existente, a armoniza legislația națională cu cea a statelor membre ale UE și pentru a integra recomandările OMS în domeniul utilizării canabisului medical, precum și recomandările de la nivel unional ale diferitelor instituții (Parlamentul European, Comisia Europeană), se preconizeaza o lege specială care reglementează toate aspectele utilizării canabisului în scop medical (de la cultivare, producție, fabricare, transport, depozitare, import/export, la utilizarea efectivă și achiziționarea de la farmaciile și furnizorii specializați). Pe lângă referirea la canabis, astfel cum acesta este definit în convențiile internaționale, proiectul propus are în vedere reglementarea utilizării atât a componentei CBD din canabis, cât și a componentei THC, reglementând concentrațiile necesare și relevante din punct de vedere medical.”, a mai precizat deputatul.

Proiectul propune înființarea Agenției Canabisului (care funcționează în țări precum Republica Cehă, Germania, Olanda), care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum și de controlul, verificarea și supravegherea operațiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical. De asemenea, se propune înființarea Registrului Național Unic, care să furnizeze date cu privire la producătorii şi fabricanţii de substanţe şi preparate ce conțin canabis, precum și informații privind cultivatorii de plante de canabis în scop medical, pentru garantarea transparenței și securității în domeniu.

Prezentul proiect de act normativ introduce posibilitatea pentru pacienți de a avea acces la canabisul medical pe bază de prescripție medicală, eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Fumatul nu este permis.

Utilizarea canabisului în scop medical este permisă prin lege în multe țări din lume, incluzând state din SUA, America de Sud, Canada, Cehia, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Croatia, Grecia, Germania, Luxemburg, Polonia, Austria.

Surse articol:
https://www.replicaonline.ro/deputatul-cristina-dumitrache-precizari-referitoare-la-proiectul-privind-legalizarea-canabisului-395924/

               Petiția Canabis în scop medicinal în România

20 state europene, 30 de state din SUA, state din America Latina, Israel, Australia si  Canada permit tratamentul cu canabis medicinal pentru pacientii bolnavi de cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, Boala Crohn si alte boli inflamatorii, scleroza multipla, diabet, boli neurologice si alte multe afectiuni importante de care sufera din ce in ce mai multi oameni de pe intreaga planeta.
In Romania, legal, inca din 2005, tratamentul cu canabis medicinal nu poate fi  utilizat, produs, prelucrat sau comercializat.  Adica… am putea beneficia de el daca ar exista!
Mai mult de atat, chiar daca ar fi procurat dintr-un alt stat in care  este legal, nu am avea dreptul sa il folosim pentru sanatatea noastra, deoarece specialistii din Ministerul Sanatatii sustin ca nu au norme legale prin care sa legifereze detinerea si/sau utilizarea de canabis medicinal de catre un cetatean roman.
Legal, in acest moment, ar trebui sa il putem procura in baza unei retete medicale, insa medicii nu au competenta in acest domeniu nou, iar farmaciile nu il detin spre comercializare.
In anii care au trecut si in unele articole aparute in media, discutiile generate de utilizarea canabisului in scop medicinal, au fost de cele mai multe ori asociate GRESIT demersurilor de legalizare a canabisului in scop recreational.  
Falsele temeri legate de consumul de droguri si de fapte de violenta, determina autoritatile sa intreprinda demersuri care incalca DREPTUL LA VIATA SI LA TRATAMENT EGAL, prin neacordarea DREPTULUI DE A FOLOSI CANABIS IN SCOP MEDICAL. 
Este periculos si profund daunator unei societati democratice, unui stat european care trebuie sa fie informat corespunzator si trebuie sa aplice masuri de sanatate cel putin similare celorlalte state europene!

Se cer studii clinice facute in Romania, insa actuala legislatie nu permite efecturea acestora. Se doreste o reala comunicare in domeniu, insa nu exista conferinte organizate periodic pentru a informa specialistii medicali despre ultimele cercetari in privinta canabisului medicinal. Nu mai vorbim despre specializari efective in acest domeniu nou, cel al canabisologiei.

Faptul ca mii de studii au fost publicate de catre cele mai importante universitati de medicina din lume, centre de cercetare, reviste medicale, biochimisti si alti specialisti reputati, nu par inca argumente serioase pentru ca Romania sa aiba in vedere demitizarea unei plante, eliminarea stigmatului asociat canabisului si acceptarea acestuia ca o solutie complementara  viabila de tratament medical.

Va rugam sa semnati aceasta petitie si sa o distribuiti cat mai multor cunoscuti, pentru a putea sa transmitem prin decizia noastra, ca este important ca Romania sa aiba, cat mai curand, o legislatie coerenta, uniforma si care sa permita in fapt utilizarea canabisului in scop medicinal.
Boala nu are rabdare cu pacientul, durerea si teama nu cruta nici pe cei bolnavi, nici pe familiile acestora care se lupta alaturi de cei dragi.
Initiatorii acestei petitii sunt un grup de oameni, care fie sunt bolnavi, fie au bolnavi in familie sau specialisti din domeniu care inteleg fenomenul si care, cauta sa gaseasca variante de tratament, sanse la viata, drepturi egale de acces la tratament si  sunt informati si deplin constienti de tratamentul pe care il solicita legal, in Romania!
Copii, adulti, varstnici – bolile nu aleg, din pacate, dupa aceste criterii. Cu totii avem nevoie de tratamente cat mai eficiente, cat mai putin daunatoare corpului, cat mai naturale. Cu totii avem dreptul sa ne alegem calea de a ne trata, dreptul la viata!
Mai multe informatii, filme, documentare si interviuri despre utilizarea si beneficiile canabisului folosit in scop medicinal,  puteti gasi pe pagina noastra de facebook : https://www.facebook.com/canabismedicinalromania/

Petiția poate să fie semnată AICI

http://www.justitiarul.ro

Alte detalii importante legate de acest subiect pot fi lecturate aici.

COMENTARII

  1. […] Şi în spatele acestei culturi „există o industrie întreagă”, după cum aminteşte Benoît Savourat, preşedintele cooperativei agricole La Chanvrière, în Aube. Cu aproape 20.000 de hectare cultivate, Franţa este al patrulea producător mondial, după China (25.000 ha), Canada (32.000 ha) şi Statele Unite (32.000 ha).Incă un argument. De pe un hectar de cânepă rezulta de patru ori mai multă celuloză față de un hectar de padure. La noi dincolo, de slabe tentative a unor cultivatori inimoși. NIMIC! Fără un program guvernamental de sprijin, cu o finanțare pe tot lanțul, de la cultivatori până la industrializare nu se va face mare lucru. Americanii au un asemenea plan după ce a președintele Trump a scos cânepa de sub interdicția impusă de monopolul farmaceutic.Seminţe, fibre, tulpini, totul este utilizabil la cânepă şi cererea este în creştere pe plan mondial. Pentru completarea documentarii vă invităm să lecturati:Cânepa într-o nouă eră! O universitate din Ontario va oferi cursuri despre creșterea plantei de cannabis!Un pumn în gură OCULTEI MONDIALE și MULTINAȚIONALELOR FARMACEUTICE – Statele Unite au legalizat în mod oficial cânepă.Semintele de canepa va scapa de STRESDOSAR DE SĂNĂTATE NR. 19Proiectul legislativ „Victoria”, o speranță pentru suferinzii bolilo… […]

  2. […] Proiectul de lege ce prevede reglementarea utilizării cânepii pentru rezolvarea unei game imense de afecțiuni, este o recuperare peste timp a unei plante minunate pentru sănătatea oamenilor. Românii au folosit extractele din cânepă pentru o gamă largă de afecțiuni încă din cele mai vechi timpuri, cancerul fiind pe listă. Cotidianul nostru a publicat mai multe articole legate de beneficiile utilizării cânepii în domeniul sănătății: DOSAR DE SĂNĂTATE NR. 19 Proiectul legislativ „Victoria”, o speranță pentru suferinzii bolil… […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.