Dormi in pace. Pensiile se maresc pentru tine

Dormi in pace. Pensiile se maresc pentru tine

0 74

Pensiile sunt, v-ati convins deja, subiectul de disputa al verii. Cu putin noroc, vom vedea infruntandu-se partizanii maririi negresite si cei ai majorarii chibzuite, dupa buget, si dupa intoarcerea politicienilor din vacanta. O tema ca asta, din care se poate castiga sau pierde la fel de mult capital politic, nu merita abandonata cu una cu doua.
In mod normal, presa ar trebui sa gazduiasca, fie in paginile ziarelor, fie in studiourile de televiziune, exclusiv discutii purtate intre specialisti. Verbiajul pe care il alimenteaza seara de seara fie sustinatorii politici ai presedintelui Basescu, fie cei ai premierului Tariceanu, nu fac decat sa complice inutil un subiect destul de complicat in partea lui de finantare. Nu cu flecareala politica se vor gasi sursele de alimentare a maririlor preconizate, ci numai la capatul unei analize serioase facute doar de economisti experimentati. Un sef de gazeta responsabil sau un patron de televiziune care se respecta ar trebui sa cenzureze gargara inutila prestata de neaveniti si sa cedeze spatiul exclusiv posesorilor de cunostinte solide in materie. Indiferent de culoarea lor politica.


Una din flasnetele la care se canta in absolut toate situatiile in care trebuie intreprins ceva imediat in Romania este aceea ca decizia trebuie sa fie politica. Decizia politica este cheia ce deschide orice usa, este tavalugul ce poate trece fara remuscari peste logica, bun simt, ratiune, calcul la rece. Cand realitatea il contrazice cu toate argumentele posibile, politicianul roman aflat la putere stie ca mai are in maneca o arma redutabila. Decizia politica. Care poate sa rastoarne oricand si oricum orice calcule sau prognoze.


Si in cazul pensiilor, in lipsa unui schelet robust pe care sa se sprijine masura maririi ticluite de PSD si anuntate prin gura premierului Tariceanu, decizia se asteapta a fi una politica. Pe hartie, asta insemna ceva foarte simplu si iresponsabil. Raspunsul politic la intrebarea de unde ar putea veni banii care sa asigure cresterea ce a adus pensionarii in delir este ca ei, banii, pot veni de oriunde. Decizia politica este aia autorizata sa taie dintr-o parte ca s-o carpeasca pe-ailalta. Banii sunt acolo, stransi gramada intr-un buget diform si haotic; trebuie doar sa te decizi politic ce parte anume amputezi ca sa completezi la pensii.


Dezbracat de oftica de a nu fi fost PD-ul cel in contul caruia se capitalizeaza anuntul delirant al majorarii pensiilor, acesta ar trebui sa fie miezul mesajului transmis de presedintele Basescu. Solicitarea de a nu se apela la decizia politica in gasirea resurselor, ci la una economica, financiara. In lipsa ei, premierul este tot atat de populist in cumpararea voturilor de la pensionari pe cat este presedintele de demagog atunci cand pozeaza in ultimul aparator al bugetului de nechibzuinta guvernantilor.


O dovada ca discutiile si analiza sunt bune este ca am aflat lucruri interesante de la ultimele transmisiuni din studiouri. Bunaoara, fondurile private de pensii incearca discret sa se constituie, la umbra scandalului generat de pensiile de stat. Un carcotas rau intentionat ar spune ca tot circul a fost creat doar ca sa serveasca scopului nobil de impunere pe piata a pensiilor private. Care, in ciuda aerului lor particular, aduc al dracului a contributii de stat, intrucat sunt obligatorii pentru angajatii sub 35 de ani.


Dar amanuntul cu adevarat picant vine din sanul Comisiei aleia insarcinate sa supravegheze fondurile private de pensii. Cel putin doi dintre cei cinci cetateni imaculati ce o compun s-au aflat – poate se gasesc si astazi – pe statul de plata a lui Sorin Ovidiu Vantu, in calitate de mari mahari pe la Gelsor, firma ce administra FNI si alte tepe nationale.


Asa ca, in campania pentru pensii, ar putea fi reactivat sinistrul slogan „Dormi linistit, ..” Adaptat la realitatile varstei a treia, el ar putea suna „Dormi in pace. Pensiile se maresc pentru tine”.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.