Donatii electorale controversate

Donatii electorale controversate

0 185

Inca nu se cunosc toate donatiile din aceasta campanie pentru prezidentiale si cum stam cu ele. Concret insa – iar un asemenea obicei nu dispare peste noapte – ce a fost anul trecut si iesit la suprafata nu poate decat sa dea de gandit.
Astfel, cel putin 100 de politicieni au donat anul trecut partidelor din care fac parte sume de bani mai mari decat veniturile lor declarate. Senatori, deputati, presedinti de consilii judetene, prefecti, subprefecti, consilieri de ministri, sefi de deconcentrate, consilieri locali sau judeteni au donat catre PSD, PD-L si PNL, in campaniile electorale din 2008, bani pe care nu ii pot justifica in acte.
Investigatia ii apartine jurnalistei Emilia Sercan si a fost publicata pe blogul personal.
910 miliarde de lei vechi. Atat au primit partidele politice in 2008 de la simpatizantii si membrii partidelor politice. Banii au fost folositi in campania pentru alegerile locale si parlamentare. Sunt datele rezultate in urma unei investigatii publicate de jurnalista Emilia Sercan, publicata, cum am aratat, pe blogul de investigatii.
Suma reprezinta de trei ori mai mult decat bugetul Administraþiei prezidentiale in 2008 sau tot bugetul alocat CSM pentru anul trecut. Va dati seama cat banet a fost aruncat pe apa sambetei?
De regula, donatiile nu ar trebui sa depaseasca veniturile din declaratiile de avere. Nu este insa o regula pentru toti politicienii.
De exemplu Angela Covrig, director APIA Bucureºti si membru PD-L. Covrig a donat partidului tot ce a castigat in 2008, inclusiv alocatia copilului. Cum s-ar zice, a dat covrigul cu gaura cu tot.

Alt partid, un caz la fel de ciudat. Deputatul PSD, Cristian Rizea, are 40 de ani si se afla la primul sau mandat. Din 2006 si pana cand a fost ales deputat nu a avut niciun loc de munca. Cel putin asa reiese din CV-ul personal aflat pe site-ul Camerei Deputatilor. Salariul sotiei, in valoare de 13.300 de lei, a reprezentat toate veniturile familiei pe 2008, numai ca deputatul Rizea a donat anul trecut catre partid 30.000 de lei. Si ce e cu asta? Daca omul a fost casnic, si-o fi gasit de munca cu ziua, neimpozabil si-I mai ramanea si de tigari.

Actual membru PNL, fostul prim-ministru Petre Roman, a candidat la Senat in 2008. Fara succes insa. Banii de campanie, spune el, au fost donaþi din buzunarul propriu. Insa facand socoteala intre venituri si cheltuieli, 139.000 de lei nu se justifica. Da, dar daca banii acestia sunt din zestrea ultimei sotii oficiale, obtinuti de la ea dansand tango argentinian?

Iar cei trei politicieni nu sunt singurele exemple. Impartite la nivel de partide politice, lucrurile stau asa: cel putin 42 de membri PSD, 41 de membri PD-L si 10 din PNL au donat catre aceste partide bani pe care nu ii pot justifica prin veniturile realizate in 2008. Liderii acestor partide spun ca respectivii politicieni au fost niste victime ale unor donatori care au dorit sa ramana anonimi. Bun, dar aceste victime de ce nu spun: ba, nu-s firfireii mei, da’ uite ca cei care au iesit cu ei nu vor sa se laude ce baieti buni sunt. Si noi ne-am sacrificat, sa ne iasa si noua de o ciorba.

„Eu cred ca au primit donatii din partea susþinatorilor, in mod special pentru parlamentari, cei care au candidat uninominal, pentru colegiile lor”, glasuieste Sulfina Barbu, purtatoruld e cuvant al PD-L pentru campania electorala.
„Daca sunt astfel de situatii inseamna ca persoanele respective au fost folosite de catre altele care voiau sa-si ascunda identitatea. Avem aici structuri ca ANI care pot interveni. Sau chiar Fiscul”, a declarat vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian.

Insa, conform legii, nu exista masuri care pot fi luate impotriva persoanelor fizice care au donat unui partid o suma mai mare decat venitul. Legislatia actuala prevede doar felul in care sunt cheltuiti banii de catre partide.
Asa ca lasati banul sa se rostogoleasca. Ce conteaza restul?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.