Donarea de organe, O problema a lumii de azi

Donarea de organe,
O problema a lumii de azi

0 209

Donarea de organe este o problema in toata lumea, reflectata in listele lungi de asteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu varste intre 25 si 60 de ani, 52.000 fiind in asteptare pentru un transplant de rinichi, 7.000 pentru transplant hepatic si 3.600 pentru inima, a subliniat prof. dr. Guildo Persijn din Olanda in cadrul Simpozionului Danubian de Transplant care s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Viena.

Necesitatea dezvoltarii unei culturi a donatie
Simpozionul de la Viena este singura manifestare stiintifica medicala romaneasca de aceasta anvergura organizata in strainatate, ajunsa deja la editia a VII-a.
Cel putin 12 pacienti pe zi din cei aflati pe listele de asteptare mor pentru ca nu au donator, a subliniat Guildo Persijn, el facand referire si la programul „Old to old” dezvoltat in Europa care are in vedere si transplantul pentru persoanele cu varsta de peste 65 de ani de la donatori de organe varstnici.
In conditiile in care speranta de viata a crescut, dezvoltarea unui astfel de program este necesara, a accentuat Guildo Persijn. Cei mai multi donatori sunt din Spania si Portugalia, tari cu o medie de 35 de donatori la un milion de locuitori, comparativ cu tarile din vestul Europei care au 14-15 donatori la un milion de locuitori. Astfel, prof.dr Guildo Persijn a subliniat necesitatea existentei unei culturi in domeniul transplantului.

Una din principalele concluzii ale simpozionului este si nevoia unei strategii comune pentru activitatea donarii de organe in vederea transplantului si de perfectionarea metodelor de tratament pentru reducerea riscului respingerii grefelor, precum si de organizare a unor cursuri regionale europene pentru tinerii medici si formatorii de opinie, pentru a avea echipe cat mai eficiente in ceea ce priveste transplantul de organe.

In Romania, pe listele de asteptare se afla peste 2.000 de pacienti pentru rinichi, peste 300 pentru ficat, 60-70 pentru inima si aproximativ 20-30 pentru plamani si inima, transplant care nu se face insa in Romania, a subliniat dr. Victor Zota, coordonatorul de transplant. Acesta a explicat ca transplantul cord-pulmon este unul complicat si presupune nu numai compatibilitate imunologica, ci si fizica. Insa in ultimii ani si in Europa s-a constatat o stagnare a activitatii de transplant, a reliefat dr. Zota.
Pe de alta parte, in Romania in 2010 s-au inregistrat un numar mare de transplanturi, existand un numar de 50 de spitale in tara, municipale si judetene care s-ar putea implica in activitatea de transplant dar, efectiv, lucreaza numai 4-5 sectii de anestezie terapie intensiva din cele 11 spitale implicate.
Prof. dr. Mihai Lucan de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca, unul dintre organizatorii simpozionului, a reliefat importanta acestei intalniri avand ca obiectiv diseminarea ideii de transplant si necesitatea colaborarii in acest domeniu. Efortul de a creste rata de donare de la donator aflat in moarte cerebrala nu a fost eficient, rata acestui tip de donare crescand de la 3,5% la doar 4%, a opinat prof. dr. Lucan, pledand pentru dezvoltarea culturii donarii de organe. El considera ca nu toate spitalele regionale trebuie sa devina centre de transplant, ci numai spitalele cu peste 150 de paturi, care dispun de toate sistemele integrate.

Prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Romtransplant, a accentuat ca este dovedit ca transplantul ca metoda terapeutica salveaza vieti. „Autosuficienta – asigurarea necesitatilor de organe este foarte importanta, asta inseamna sa rezolvi pe plan national problemele”, a aratat prof. Irinel Popescu. Acesta a facut referire si la interesul industriei in domeniu, in asigurarea tratamentului imunosupresiv. „Tratamentul imunosupresor nu mai seamana cu cel de acum cativa ani, se ia o data pe zi, ceea ce asigura complianta la tratament, cu efecte toxice mult mai mici. De imunosupresie depinde succesul metodei”, a spus prof. Irinel Popescu. El s-a referit si la colaborarea dintre specialistii romani si cei austrieci, acestia din urma venind sa opereze in Romania.

De asemenea, prof. dr. Walter Klepetko, de la Clinica Universitara din Viena, a evidentiat ca transplantul este o tehnica dificila care nu se poate face oriunde si in orice conditii. In opinia sa nu trebuie sa existe prea multe centre de transplant, ci doar cateva, de excelenta, care sa coordoneze activitatea de transplant.

La eveniment au participat si directorul Institutului Cultural Roman din Austria, Carmen Bendovski, precum si ambasadorul Romaniei in Austria, Silvia Davidoiu.

Cu acest prilej au fost acordate diplome de excelenta si medalii din partea Fundatiei „Acad. Marin Voiculescu” si Tarus Media prof. dr. Gunther Laufer, din Austria, prof. dr. Goce Spasovski din Macedonia si dr. Eva Pokorna din Republica Ceha.
Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.