Doliu in presa brasoveana

Doliu in presa brasoveana

Dan Vintila, jurnalist de sport de peste o jumatate de veac, a lasat breasla mai saraca. Reporter de scoala veche, care avea statistici despre tot ce misca in sportul brasovean, „nea Dan”, cum i se adresau toti jurnalistii de sport, era o adevarata enciclopedie a miscarii sportive din judet, dar si un om iubit de toti colegii. A fost aproape de marea sa dragoste, sportul, pana cu foarte putin timp inainte de trecerea la cele vesnice, petrecuta in noaptea de duminica spre luni

Dan Vintila, jurnalist de sport de peste o jumatate de veac, a lasat breasla mai saraca. Reporter de scoala veche, care avea statistici despre tot ce misca in sportul brasovean, „nea Dan”, cum i se adresau toti jurnalistii de sport, era o adevarata enciclopedie a miscarii sportive din judet, dar si un om iubit de toti colegii. A fost aproape de marea sa dragoste, sportul, pana cu foarte putin timp inainte de trecerea la cele vesnice, petrecuta in noaptea de duminica spre luni.
Nascut la Bucuresti la 18 aprilie 1933, Dan Vintila a fost arbitru de handbal, atletism si ciclism si a avut inca o mare pasiune – filatelia. Nu de putine ori, noi, colegii mult mai tineri, ascultam povestile despre handbalul in 11 sau cele despre momentele de mare glorie ale „stegarilor”, ale handbalului romanesc sau ale sportivilor care acum dau nume de arene.
Dan Vintila a fost comentatorul pentru TVR al, poate, cedan vintilalui mai important meci din istoria lui FC Brasov, cel de Cupa UEFA cu Espanyol Barcelona. Dan Vintila a debutat in presa in 1957, la Medias, dupa care s-a mutat la Brasov.
A scris zeci de ani la Drum Nou, iar la Buna Ziua Brasov a lucrat inca de la infiintarea cotidianului si pana in primavara acestui an, cand inca mai scria materiale pentru ziar. In urma cu trei ani, la implinirea varstei de 80 de ani, nea Dan le transmitea colegilor sai mult mai tineri secretul succesului in meseria pe care a practicat-o timp de 59 de ani. „Sa iubeasca ceea ce fac, sa n-o faca din motive pecuniare, ci din dragoste, chiar daca mai sunt momente cand e o criza, nu conteaza. Fara dragoste, fara placere nu se poate face presa sportiva”.
Cea mai mare dragoste a lui Dan Vintila a fost FC Brasov. Din pacate, clubul este la un pas de faliment si foarte departe sa-i indeplineasca fostului jurnalist cea mai mare dorinta pe care a avut-o intr-o viata dedicata sportului si exprimata tot la aniversarea de 80 de ani – aceea ca stegarii sa ia macar Cupa Romaniei, daca nu campionatul.
Pe langa faptul ca a fost un mare jurnalist, Dan Vintila a fost si un om deosebit. Colegii mult mai tineri din presa de sport il alintau „Junior” si, in ciuda diferentei de varsta, nea Dan stia intotdeauna sa se faca placut si iubit de toti cei care il inconjurau. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.