Dolarul va face ravagii in economiile romanilor

Dolarul va face ravagii in economiile romanilor

0 504
Dupa ce francul elvetian a golit recent buzunarele a mii de romani, dolarul afecteaza acum intreaga economie. Moneda americana s-a intarit foarte mult in ultimul timp si a crescut cu 27% fata de anul trecut. Cum toate importurile din afara Uniunii Europene sunt tranzactionate in dolari, Romania va avea de suferit. Analistii spun ca dolarul va ajunge din urma euro si va fi chiar mai puternic decat moneda europeana.
In urma cu un an, un dolar era cotat la cursul oficial la 3,24 lei. In 10 martie 2015, aceeasi moneda are un curs de referinta de 4,12 lei, ceea ce inseamna ca moneda americana a crescut in acest rastimp cu 27%. Cresterea va avea efecte importante asupra economiei romanesti si a buzunoarelor noastre, deoarece toate marfurile importate din afara Uniunii Europene sunt tranzactionate in dolari. Aici intra atat produsele de imbracaminte, incaltaminte, electronice sau IT importate din China, cat si gazul rusesc, dar si multe altele, spune Ion Popescu, director Directia Judeteana de Statistica.
Brasovul deruleaza 87% dintre schimburile economice cu Uniunea Europeana, insa celelalte 13 procente sunt tranzactionate in dolari, astfel ca preturile vor fi afectate. Din pacate, seful Directiei de Statistica spune ca trendul ascendent al cursului dolarului se va mai mentine si este posibil ca moneda americana sa o depaseasca pe cea europeana.
Nu exista acelasi pericol in ce priveste cursul euro/leu, deoarece economia Romaniei este foarte strans legata de cea europeana. In schimb, revirimentul economiei americane si stagnarea celei de pe Batranul Continent au facut ca dolarul sa creasca fata de moneda unica iar aceasta crestere se pare ca va continua.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.