Doina romaneasca la UNESCO

Doina romaneasca la UNESCO

0 198

Romania a reusit sa inscrie Doina, acel cantec duios si de dor, in Lista Reprezentativa a elementelor de patrimoniu intangibile, lista initiata de UNESCO.
Doina este descrisa pe site-ul UNESCO drept un gen muzical care exprima calitatile personale, emotiile si virtuozitatea celui care o canta.
Specialistii spun ca Doina joaca si un important rol social, indemnand la solidaritate. In Romania au fost identificate 15 persoane reprezentative pentru interpretarea a diferite tipuri de Doina.
Doar 34 de tari din intreaga lume au reusit sa faca propuneri care indeplinesc criteriile stabilite de Comitetul UNESCO. Printre cele mai cunoscute obiceiuri care, de-acum inainte, vor fi considerate de importanta mondiala si protejate atat de tara de bastina, cat si de UNESCO, se numara tangoul (propus de Argentina si Uruguay), Procesiunea Sangelui Sfant din Bruges (Belgia), dantelele din Croatia, tapiseriile de la Aubusson (Franta), carnavalul de la Mohacs (Ungaria), limbajul fluierat din insula La Gomera (Spania) si teatrul de marionete denumit Karagoz (Turcia).
Este bine ca, macar prin cultura si datini, intr-adevar admirate in intreaga lume, mai iesim si noi cu capul sus in lume.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.