Documente mai putine pentru accesarea fondurilor europene

Documente mai putine pentru accesarea fondurilor europene

0 64

Fondurile europene par a fi pe toate drumurile sinuoase ale economiei romanesti, dar foarte putini ajung cu adevarat sa puna mana pe ele. Multi intreprinzatori sunt opriti inca de la inceput sa birocratia stufoasa cu care trebuie sa se lupte. Doar adunarea si copierea tuturor documentelor necesare elaborarii unui proiect bazat pe fonduri europene presupun timp si bani foarte multi si, de aceea, multora li se pare imposibil de obtinut un astfel de fond.
Guvernul a simplificat documentele pe care firmele trebuie sa le depuna in vederea accesarii de fonduri comunitare, a anuntat joi,12 martie 2009, premierul Emil Boc.
„Am simplificat, printr-un memorandum adoptat in Guvern, de la 29 de acte cerute la sase, tocmai pentru a usura depunerea proiectelor pentru IMM-uri. Acum vrem sa extindem la toate programele operationale sectoriale. Am luat o decizie marti, in sedinta Comitetului interministerial pentru atragerea fondurilor comunitare, ca foarte multe dintre documentatii sa nu mai fie cerute si ma refer aici la documentatii care pot fi accesate de catre stat prin componentele ministeriale. De exemplu, bilantul contabil il avem pe site-ul de la ANAF, n-ar trebui sa-l mai cer la firma respectiva care depune documentatia”, a spus Boc, citat de ziarul Financiarul.
El a mentionat ca Guvernul studiaza posibilitatea ca multe documente sa nu mai fie depuse in original decât dupa ce proiectul este declarat eligibil.
„De asemenea, la depunerea de proiecte sunt foarte multe lucruri care se cer in original sau intr-o forma avansata la depunerea proiectului. Am decis sa studiem posibilitatea ca la inceput sa dai o declaratie pe propria raspundere ca depui aceste documente, iar in cazul in care esti declarat eligibil aceste documente sa fie depuse in termenul stabilit, tocmai pentru a incuraja mecanismul de depunere a proiectelor, de evaluare a lor, in vederea atragerii fondurilor europene. Deci, vreau sa va asigur ca este o preocupare majora a acestui Guvern de a simplifica procedurile birocratice”, a afirmat Boc.
Premierul a criticat fosta guvernare, sustinând ca, in doi ani, România a reusit sa atraga doar 176 de milioane de euro, iar un singur program operational sectorial a fost auditat.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.