Doctorii au interdictie la „atentii”!

Doctorii au interdictie la „atentii”!

0 702

Medicii sunt considerati functionari publici. Potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doctorii din sistemul public de sanatate nu au voie sa primeasca plati suplimentare sau donatii din partea pacientilor

Medicii sunt considerati functionari publici. Potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doctorii din sistemul public de sanatate nu au voie sa primeasca plati suplimentare sau donatii din partea pacientilor. Hotararea judecatorilor a fost publicata in Monitorul Oficial si atrage raspunderea penala a medicilor care o incalca. Brasovenii saluta decizia si se plang ca trebuie sa dea bani medicilor ca sa fie tratati cum trebuie. Unii pacienti recunosc, insa, ca au avut parte de tratamente corecte si daca nu au dat spagi in spital.
La Brasov, ca peste tot in Romania, spaga la doctor este o traditie medicala adanc inradacinata in spitale si la cabinete. „Nu dai bani, mori in drum”, este parerea tragica a pacientilor despre serviciile medicale.
Multi pacienti apreciaza decizia Inaltei Curti de a interzice donatiile sau banii in plic pentru doctori.
Sunt insa si cazuri in care pacientii au fost tratati bine chiar daca nu au oferit atentii.spaga medic
La sfarsitul anului 2014, Colegiul Medicilor anunta ca va cere in Parlament modificarea Codului Penal, astfel incit medicii sa fie considerati liber profesionisti si nu functionari publici.
In prezent, sunt considerati functionari publici toti medicii angajati la stat sau cei din cabinete private care au contracte cu casa de asigurari.
Decizia Inaltei Curti a venit in urma unui proces penal de luare de mita, in cadrul caruia avocatii unui medic inculpat au sustinut ca medicul nu este functionar public, conform noilor prevederi ale legii sanatatii.
Noua judecatori de la Curtea Suprema au decis insa contrariul, si anume ca doctorii sunt functionari publici, iar orice ban primit fara chitanta inseamna mita.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.