Doctorat in inginerii financiare

Doctorat in inginerii financiare

0 138

Obtinerea cu orice pret a diplomei de doctor pare sa fie ultima moda printre politicienii romani. Alesii par sa-si doreasca sa umple cu orice pret golul lasat pe piata muncii de plecarile masive de medici in strainatate, in cautarea unor salarii pe masura instructiei si priceperii lor. Astfel incat oamenii politici se inversuneaza sa-si obtina titlul de doctor de la marile universitati din tara, chiar cele care-si trec studentii si doctoranzii prin examene drastice inainte de a le elibera vreo diploma.


Evident ca intre profesia si titlul de doctor nu e nici un asemanare. Asa cum in Italia, de pilda, apelativul dottore nu are neaparat o acoperire in actele de studii si este cel mai adesea expresa deferentei pentru o persoana stimabila decat recunoasterea vreunei specializari universitare.


In Romania, insa, obstinatia omului politic de a-si preceda numele cu titulatura scurta dar impunatoare „dr.” nu este generata de impulsul absolut respectabil catre studiu. „Dr.” este particula minuscula care nu mai poate lipsi de pe cartea de vizita a unui politician care se respecta. Tocmai respectabilitatii nu-i mai este suficienta notorietatea pe care omul politic si-o poate castiga prin faptele in slujba cetateanului. Pentru ca portretul sa fie intreg, este musai nevoie de girul Universitatii.


Cheful subit de instructie al mioriticilor politici n-ar fi deloc de condamnat daca numele celor care se acopera cu diplome si patalamale universitare n-ar coincide cu cele din dosarele justitiei. Cateva exemple sunt deja faimoase: marii cercetati ai natiei pentru infractiuni financiare erau deferiti justitiei odata cu intrarea in posesia titlului de doctor. Baroni precum Nicolae Mischie, Jenica Boerica, Dan Morega – dar astia sunt doar cei mai vizibili – deveneau doctori odata cu aducerea acasa a citatiilor de pe la Parchete sau cu diverse finalizari de cercetari penale.


Diploma de doctor ca o petitie de recuperare ilegala de TVA.


Impresia de fals si impostura avea, insa, nevoie de o alta confirmare ca sa fie completa: numerosi doctori mioritici au fost prinsi cu plagiatul chiar la lucrarile prin care-si luau doctoratul. Doctorii cinstiti sunt doar niste plagiatori inca neprinsi.


Totusi, putina ordine tot s-ar putea face pe piata asta haotica a titlurilor de doctor amestecate cu sentinte judecatoresti. Ar trebui ca marilor infractori financiari ai patriei sa li se permita confectionarea de diplome de doctori doar pe domeniile pentru care sunt cercetati. Pentru mai multa coerenta in administrarea Justitiei si a catedrelor universitare.


Marele inconvenient ar fi ca doctoratele in specializari umaniste si ingineresti n-ar mai interesa pe nimeni. De-aia propun infiintarea de doctorate in inginerii financiare. Sa te tii concurenta!


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.