Dobanda Libor o alta schema de calcul

Dobanda Libor o alta schema de calcul

0 58

Dobanda Libor o alta schema de calcul
Ca urmare a presiunilor venite de la investitori si organismelor de reglementare, Asociatia bancherilor britanici (BBA) a anuntat, marti, ca vrea sa modifice modul de calcul a ratelor Libor (rata dobanzilor interbancare pe piata londoneza), transmite Reuters.
Rata Libor, care este calculata utilizand datele colectate de la un numar de banci de prim rang, este o rata de referinta utilizata pentru stabilirea dobanzilor pentru produse financiare in valoarea de aproximativ 350.000 de miliarde de dolari in intreaga lume. Recent aceasta rata cu o vechime de 22 de ani a inceput sa fie criticata pe masura ce volatilitatea provocata de criza creditului a ridicat semne de intrebare asupra corectitudinii modului in care este calculata rat Libor.
‘Libor a trecut testul timpului, a fost publicat in fiecare zi de lucru incepand cu 1985 si este unul din cei mai transparenti indici din lume. Aceste modificari vor consolida si mai mult BBA Libor si increderea utilizatorilor sai’, a declarat directorul general de la BBA, Angela Knight.
In ceea ce constituie cea mai ampla reforma a ratelor Libor din ultimul deceniu, BBA a propus marirea numarului bancilor care stabilesc ratele Libor. In plus bancile care contribuie la stabilirea ratei Libor ar urma sa fie urmarite cu si mai mare atentie, ceea ce inseamna ca aceste banci vor trebui sa ofere justificatii pentru orice discrepanta intre ratele lor. De asemenea, BBA solicita extinderea numarului de membru ai Exchange and Money Markets Committee, organismului independent care supervizeaza procesul de calcul al ratelor Libor.
Alte posibile modificari, supuse consultarii publice, se refera la introducerea unui al doilea proces de stabilire a ratelor pentru creditele in dolari dupa deschiderea pietelor financiare americane. In plus, BBA ar putea sa reconsidere politica de a dezvalui fiecare cota primita de la banci, dupa ce analistii au apreciat ca pastrarea secretului ar ajuta bancile care stabilesc ratele Libor sa nu fie stigmatizate.
Ultima data cand BBA a revizuit sistemul de stabilire a ratelor Libor a fost in anul 1998, cand deteriorarea credibilitatii bancilor japoneze a afectat ratele pe care acestea le furnizau penrtu stabilirea yen Libor. Atunci BBA a reactionat prin modificarea panelului de banci care contribuiau la stabilirea ratelor Libor.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.