Doar RAR poate omologa piesele de schimb

Doar RAR poate omologa piesele de schimb

0 52

Registrul Auto Roman (RAR) va putea de acum sa taie si sa spanzure, indiferent daca UE este sau nu de acord. Astfel, va intra in atributiile acestei institutii luarea deciziei de a refuza omologarea sau certificarea echipamentelor, pieselor de schimb si materialelor de exploatare pentru vehicule.
Acestea vor putea fi respinse chiar daca respecta reglementarile comunitare, in conditiile in care prezinta riscuri pentru siguranta rutiera sau daca dauneaza sanatatii publice.
Proiectul de lege este necesar pentru armonizarea legislatiei romanesti cu o directiva europeana de stabilire a normelor pentru omologarea autovehiculelor, precum si a sistemelor, componentelor si unitatilor tehnice separate destinate vehiculelor rutiere.
Directiva prevede ca statele membre sa adopte acte administrative si cu putere de lege pentru a se conforma acesteia, inainte de 29 aprilie 2009, dupa cum informeaza Mediafax.
De asemenea, producatorul, reprezentantul acestuia sau importatorul va pierde dreptul de livrare daca nu furnizeaza RAR, la cererea acestuia, in termen de maxim 30 de zile, documentatia tehnica referitoare la produsele declarate ca fiind produse de origine sau documentele oficiale care atesta ca produsul sau materialul de exploatare introdus pe piata furnizeaza un nivel echivalent de protectie a sigurantei rutiere sau de protectie a mediului in raport cu cerintele nationale de introducere pe piata.
In cazul in care producatorul, reprezentantul acestuia sau importatorul nu informeaza RAR asupra oricarei modificari a datelor din dosarul de omologare sau certificare, comunica utilizatorilor date tehnice care difera de datele aprobate de autoritatea de omologare sau certificare sau nu prezinta RAR documentele solicitate, va fi amendat cu o suma cuprinsa intre 1.000 si 5.000 de lei.
Certificarea produselor si materialelor de exploatare se efectueaza de RAR pe baza rezultatelor incercarilor efectuate de acesta sau de servicii tehnice evaluate de RAR.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.