Doar problema secuilor ?

Doar problema secuilor ?

0 66


Pentru? Basescu cel din concediu, aerul tare de munte si chimionul secuiesc au insemnat un nou moment de vorbe in dodii. In loc sa faca ordine in tara, prin discursul sau el provoaca dezbinare, cantandu-le in struna separatistilor. Nu doresc sa fiu gresit inteles si afirm ca m-am inteles bine cu orice persoana de orice etnie cata vreme m-a respectat si a respectat tara in care traieste, fara a umbla cu imbarligaturi de doi bani care incalca legea de baza a tarii. Dovada a celor spuse de mine este faptul ca ultima mea prietena se numeste Ildiko si este unguroaica. Si ne intelegem minunat, iar ea vorbeste romaneste fara nici un fel de accent strain, asa cum se observa la Marko Bela sau Laszlo Tokes. Caci bietii marginalizati secui, daca te duci in ograda lor, sunt al naibii de afurisiti Iar limba romana nu vor sa o invete. Celelalte etnii cum de pot, de nici nu-ti dai seama ca nu e roman interlocutorul din fata ta ? Subliniez spusele mele cu niste exemple traite de mine.


1964. An in care inima imi batea pentru o fata din Tg.Secuiesc. Ducandu-ma intr-o zi pe la ea am fost rugat sa merg pana la alimentara aflata la cinci minute de casa si sa cumpar niste coniac. Si am stat si iar am stat si nu am fost servit pana nu a venit fata, caci eu ceream in romaneste. Afland ca sunt in vizita la fata, s-a trezit si vanzatoarea ca stie limba oficiala a tarii in care traia.


1972. Tot la Tg.Secuiesc. Negasindu-mi iubirea acasa m-am bagat intr-un barulet din preajma ca sa beau o cafea de care doream sa agat un coniecel. Nu am fost servit pe chestia ca ceream romaneste cafeaua si coniacul. Pana la urma am tras vreo doua injuraturi sanatoase si am dat sa ies. Doi handralai m-au ajutat sa ajung mai repede afara, unde m-au lamurit sa fiu atent ce si cum vorbesc, pentru ca acolo sunt la ei in tara si, daca nu stiu ungureste, sa fiu fericit ca, de data aceea, scap nebatut.


1981. Lucram la o intreprindere in cadrul serviciului aprovizionare. Am fost trimis sa iau suruburi de la fabrica din Tg.Secuiesc. Relatia cu fata iubita se terminase, iar eu nu stiam pe unde sa o iau spre fabrica. Am intrebat cateva persoane sa ma indrume. Raspunsul a fost stereotip: nem tudom romanio. Am avut noroc sa intalnesc un capitan de armata care m-a indrumat pe unde sa o iau.


Iata doar trei exemple a ceea ce inseamna tinutul secuiesc defavorizat. Nu am mai fost pe acolo de mult, dar, postrevolutionar, am auzit ca situatia s-a inrautatit pentru cei ce nu vorbesc limba maghiara. Va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile, poate reusiti sa va prindeti ce tampenii este in stare sa debiteze uneori presedintele Basescu.


?


?


Dan Bota


?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.