Doar pe bicicleta fara permis!

Doar pe bicicleta fara permis!

0 91

Ministerul Administratiei si Internelor a lansat vineri in dezbatere publica proiectul legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, printre modificari numarandu-se si obligativitatea detinerii unui permis auto pentru conducerea mopedelor. „Proiectul de lege supus dezbaterii publice prevede introducerea mopedelor si triciclurilor in categoria autovehiculelor, fapt ce atrage incidenta dispozitiilor legale ce instituie sanctiuni penale pentru conducerea fara permis, aspect de natura sa diminueze posibilitatea ca asemenea autovehicule sa fie conduse pe drumurile publice de persoane care nu indeplinesc conditiile minime referitoare la cunostintele, aptitudinile si comportamentul rutier adecvat”, informeaza MAI.
De asemenea, se are in vedere transformarea tuturor subcategoriilor actuale in categorii ale permisului de conducere si introducerea a doua noi categorii ale permisului de conducere, respectiv categoria ‘AM’, destinata conducerii mopedelor si tuturor vehiculelor asimilate acestora si categoria A2, destinata conducerii motocicletelor ale caror perfomante si caracteristici tehnice se situeaza intre actuala subcategorie ‘A1’ (viitoarea categorie ‘A1’) si categoria ‘A’.
„Practic, de la 19 ianuarie 2013, numai bicicletele vor mai putea fi conduse pe drumurile publice fara permis de conducere”, precizeaza MAI.

Potrivit proiectului, se are in vedere marirea limitei de varsta pentru conducerea autovehiculelor din categoriile D si DE de la 21 la 24 ani si revizuirea perioadei de valabilitate administrativa pentru categoriile permisului de conducere, astfel: cinci ani pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv si 10 ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 si BE.
Motivul reducerii perioadei de valabilitate administrativa pentru categoriile destinate „soferilor profesionisti” are in vedere supunerea acestora, la intervale mai scurte de timp, la verificari suplimentare (medicale, psihologice, profesionale etc.), arata MAI.

Textul actului normativ este afisat pe pagina de internet a MAI – www.mai.gov.ro -, precum si la Centrul de Relatii cu Publicul al MAI, din Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1, Bucuresti, iar propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ pot fi trimise pe adresa de e-mail „legislatie@mai.gov.ro”, pana la data de 30 mai.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.