Doamnele NATO, impresionate de tinerii brasoveni

Doamnele NATO, impresionate de tinerii brasoveni

0 132

Spectacol mare joi, 2 aprilie 2008, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Manifestarea sustinuta de mai multe ansambluri folclorice din tara a fost organizata pentru o delegatie de oficialitati NATO. Invitata de onoare a evenimentului a fost prima doamna a Statelor Unite, Laura Bush, sotia presedintelui american, iar gazda a fost sotia presedintelui Romaniei, Maria Basescu.

Primele doamne, impresionare de tinerii brasoveni
Printre cei care au reusit sa le impresioneze pe sotiile demnitarilor, aflati in Romania cu ocazia summit-ului NATO de la Bucuresti, s-au aflat si cativa tineri brasoveni, membri ai Minisatului „Sfantul Andrei”, coordonati de profesorul Ioan Sorin Apan. Tinerii, imbracati in costume populare autentice, pe care le poarta cu mandrie, au reusit impreuna cu profesorul lor coordonator sa atraga atentia primei doamne a Americii, precum si a intregii delegatii, prin prezentarea unor obiceiuri traditionale romanesti, cum ar fi „Cununa Secerisului” si „Sanzienele”. Spectacolul a avut loc chiar pe aleile Muzeul National al Satului. In fata unei bisericute, potrivit ceremonialului de Sanziene, fetele au aruncat cununile de flori pe acoperisul unei biserici, pentru a-si ghici ursita. Una dintre ele chiar a reusit sa arunce cununa, in asa fel incat aceasta a ramas pe acoperis, semn de maritis in acest an. Momentul a impresionat-o in mod deosebit pe doamna Bush, careia i-a scapat o exclamatie de incantare. De altfel, din discutiile ulterioare, purtate intre prima doamna a Americii si conducerea Muzeului, a reiesit faptul ca Laura Bush a fost cu adevarat impresionata de prestatia tinerilor brasoveni, declarand ca cel mai mult i-au placut fetele pe care le-a intalnit la bisericuta de lemn. Tinerii brasoveni au fost, la randul lor, fericiti de succesul de care s-au bucurat la Bucuresti, adaugandu-si in bogatul palmares o noua reusita.

Atelier de creatie si spiritualitate romaneasca
Minisatul „Sf. Andrei” este un atelier de creatie si spiritualitate romaneasca organizat in cadrul liceelor „Andrei Saguna” si „Nicolae Titulescu” din Brasov, unde se desfasoara actiuni ce concura la intregirea imaginii activitatilor obisnuite ale unui sat romanesc traditional.
Sub indrumarea profesorului Ioan Sorin Apan, membru al Academiei Artelor Traditionale din Romania, si director al Seminarului Teologic „Dumitru Staniloae”, sunt organizate ateliere periodice in care elevii brasoveni deprind mestesuguri aduse apoi la perfectiunea artei.
Cioplitul in lemn, pictarea icoanelor pe lemn si sticla, incondeiatul oualor, olaritul, tesutul traditional, sunt doar cateva dintre acestea. Refacerea unor scenarii folclorice, restituite apoi pe nenumarate scene, reprezinta o preocupare constanta a Minisatului Sf. Andrei.
Pe seama obiceiurilor si traditiilor restituite se elaboreaza lucrari stiintifice care au fost premiate la diverse concursuri. Un atelier de film etnografic completeaza evantaiul de preocupari prezentat mai sus.

Cadouri de la Muzeul Satului
Sotiile demnitarilor care au vizitat Muzeul National al Satului au ramas atat de impresionate de tot ceea ce au vazut, incat unele dintre ele au spus chiar ca vor reveni intr-o viitoare vizita privata. Cel mai mult le-a placut faptul ca au vazut un sat romanesc autentic viu si nu un simplu muzeu, lucru la care au contribuit din plin si prestatiile tinerilor brasoveni.
In afara de momentele artistice, conducerea muzeului a mai pregatit si o expozitie de costume populare si mancaruri traditionale romanesti.
Invitatele de onoare ale muzeului nu au ratat ocazia de a-si achizitiona diverse obiecte de la magazinul de la Muzeul Satului. Laura Bush a achizitionat ceramica de Horezu si urcioare de Oboga, la care se adauga si cateva cadouri pe care le-a primit prima doamna a SUA: o icoana si un iepuras de Pasti din materiale textile umplut cu ierburi aromatice.
Cartea de onoare a Muzeului Satului, dar si carnetelele personale ale mesterilor populari sunt acum doldora de impresii semnate de sotiile sefilor de stat din intreaga lume.

Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.