DNA, tot în opoziție cu ministrul Toader, cică au aplicat legea nu...

DNA, tot în opoziție cu ministrul Toader, cică au aplicat legea nu …protocoalele!

0 72
Chiar dacă Kovesi a plecat DNA rămâne tot acolo unde l-au scufundat Băsescu, serviciile și interesele străinilor. Desigur nu credem ca peste noapte se va schimba totul și va fi aplicată legea. Dar să o ții ca mutu’n dungă, că DNA aplica legea, e prea mult. Ia să vedeți ce abureală vine de la vârful instituției.
Adjunctul DNA, Călin Nistor, precizează, în contextul ordonanței de urgență privind revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale despre care a vorbit Tudorel Toader, că toate actele de urmărire penală au fost efectuate în baza legii, nu prin raportare la protocoale.
„Toate actele de urmărire penală s-au făcut în temeiul Codului de Procedură Penală, nu poți face o expertiză, audiere, sau orice alt mijloc de probă decât prin raportare la Codul de Procedură Penală, nu prin raportare la protocol sau orice alt document. Sunt atâtea cauze în instanță, iar dosarele sunt publice. Cunoașteți ca un act (de urmărire penală, n.r.) să fie făcut prin intermediul protocolului sau de un ofițer de informații? Eu nu știu și nu ai cum să faci, pentru că intri pe tărâmul răspunderii disciplinare sau pe tărâmul răspunderii penale. (…) Guvernul poate da orice ordonanță, e dreptul lor”, a declarat procurorul-șef adjunct al DNA, Călin Nistor, la B1Tv.
Procurorul Calin NistorPrecizările vin după ce ministrul Justiției a anunțat, săptămâna trecută, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, „după terminarea concediilor”.

„(Ordonanța va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite și trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională și folosite în fapte de drept comun”, a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.
Dincolo de declarații, DNA nu a mai putut eschiva și a recunoscut că are în structură procurori care nu indeplinesc condițiile legii pentru ocuparea unor posturi în structura centrala. Evident totul după ce li s-a atra atentia. În consecință imediat au zburat 8 procurori sprer alte locuri călduțe. Problema care rămâne – ce se va face cu acele dosare „făcute” de procurorii ce au părăsit DNA?

Horia D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.