DNA si Senatul cerceteaza „fantoma” lui Sorin Crivat

DNA si Senatul cerceteaza „fantoma” lui Sorin Crivat

0 215

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Biroul Teritorial Iasi, au trimis in judecata,? sase administratori, directori si economisti, acuzati de savarsirea unor infractiuni economice, prin care au prejudiciat statul cu 4,5 milioane euro, anchetatorii sustinand ca cele sase persoane erau coordonate de fostul consilier in Ministerul Economiei si Comertului, Sorin Crivat, decedat in martie in arestul Penitenciarului Codlea. Asta, in timp ce o subcomisie senatoriala s-a deplasat, la sfarsitul saptamanii trecute la Penitenciarul Codlea, pentru a cerceta anumite aspecte, considerate suspecte, ale imprejurarii mortii lui Sorin Crivat


?


Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA Iasi, cei sase invinuiti din dosar au constituit un grup infractional cu firme-fantoma, care actionau cu ajutorul fostului sef al structurii de securitate a Oficiului Participatiunii Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comert ului (MEC), Sorin Crivat. Anchetatorii spun ca acesta, in calitatea sa de functionar guvernamental, asigura protectia retelei fata de celelalte grupari cu care interactiona, pretinza nd ca este ofiter acoperit al unui serviciu secret, intervenind cu aceasta pretinsa calitate pentru a evita neachitarea unor datorii ori pentru a determina respectarea unor intelegeri si chiar apeland la autoritatile fiscale si judiciare in favoarea membrilor grupului aflat in subordinea sa.


?


Concret, procurorii anticoruptie ieseni au adus in atentia instantei urmatoarele sase persoane: Tiberiu Francisc Cristodorescu, asociat la „Ileda Group“ din Iasi, pentru savarsirea infractiunilor de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat, Sarca-Brad Ovidiu-Ioan, asociat si administrator la firma „Cation Fashion“, cu sediul in Ganeasa, din judetul Olt, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat, Cartas Lucian, director la societatea „Mass Energy“ SRL Iasi, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala, Emanuel Tascu, economist angajat la societatea comerciala CF – Grup Colas SA Iasi, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, ?Radulescu Paul-Eugeniu, director la firma „Radox Inermed“ SRL Bucuresti, pentru savarsirea infract iunilor de complicitate la evaziune fiscala.


?


Potrivit rechizitoriului, cei sase au efectuat, in perioada 2004 – 2006, operatiuni comerciale fictive cu produse petroliere, scutite temporar de la plata accizelor prin intermediul SC „IP Ozana Grup“ SRL Iasi, SC „Cation Fashion“ SRL Botosani si SC „Tascochim Grup“ SRL Vaslui, precum si prin intermediul unor „firmefantoma“.


?


Potrivit procurorilor, produsele petroliere respective (degresanti, uleiuri minerale, motorina pentru nave) au fost destinate altor scopuri decat folosirea drept carburant auto si au fost comercializate drept carburant i auto care impuneau plata accizelor. Anchetatorii mai spun ca activitatile ilicite mentionate au avut ca scop sustragerea de la plata accizelor, a TVA-ului si a impozitului pe profit, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 16.476.186,626 RON (n.r. – peste 4.500.000 de euro).


?


Din actul de sesizare a instantei reiese faptul ca profitul astfel obtinut a fost transferat prin conturile bancare ale „firmelorfantoma“, fiind partial reinvestit in circuitul contabil fictiv, ori a fost transferat intre membrii gruparii, dupa ce a fost ridicat in numerar din conturi prin interpusi. Membrii grupului infractional au infiintat mai multe societati comerciale cu sedii identificabile si reprezentanti, acestia din urma asumandu-si obtinerea de la organele fiscale a unor autorizatii de utilizator final, ce permiteau achizit ionarea si comercializarea produselor scutite temporar de accize si care erau vandute fictiv unor „firmefantoma“, pentru a le asigura un circuit contabil legal.


?


Totodat?, o subcomisie senatoriala, format? din doi senatori PRM, printre care si parlamentarul brasovean Nicolae Iorga, si unul UDMR s-au deplasat saptamana trecuta la Penitenciarul Codlea pentru a cerceta imprejurarile mortii lui Crivat. Rezultatele cercetarilor, potrivit senatorului Iorga vor fi date publicitatii, imediat ce santorii vor ajunge la o concluzie in acest sens.


Marius Ola

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.