DNA – dupa fondurile europene!

DNA – dupa fondurile europene!

0 76

Accesarea fondurilor europene ramane in continuare la nivel de dicutii si sperante. Dupa 2007 cand Romania a devenit membru deplin a Comunitatii Europene Guvernele s-au angajat ca vor cheltui banii pusi de Europa la dispozitia romanilor. Rezultatele de la slabe la foarte proaste. Procentele sunt undeva sub 10% si pe deasupra am atins si performanta sa dam noi mai mult decat ne este alocat sa cheltuim. Totul, opinam noi, sta in slaba pregatire si implicare a ministrilor, a sefilor de agentii si evident, a presedintilor de consilii judetene si a primarilor.
Dupa ce nu reusim sa accesam fondurile puse la dispozitie, reusim sa performam la alt capitol, o parte din bani in loc sa fie cheltuiti pentru a rezolva problemele oamenilor sunt risipiti pe aiurea sau mau mult decat atat sunt furati.
In anul 2009, serviciile teritoriale ala DNA au intocmit 23 de rechizitorii:
• Alba-Iulia (5 rechizitorii privind 13 inculpati),
• Constanta (3 rechizitorii privind 4 de inculpati),
• Ploiesti (2 rechizitorii privind 4 inculpati),
• Brasov (2 rechizitorii privind 3 inculpati),
• Targu Mures (2 rechizitorii privind 3 inculpati),
• Bucuresti (2 rechizitorii privind 2 inculpati),
• Suceava (2 rechizitorii privind 2 inculpati),
• Craiova (1 rechizitoriu privind 5 inculpati).
• Bacau (1 rechizitoriu privind 2 inculpati).
La acestea se aduga si 3 rechizitorii privind 8 de inculpati, dosare intocmite de catre Serviciului de combatere a infractiunilor de coruptie impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene.
In anul 2008 au fost inregistrate 32 de rechizitorii, iar in anul 2006 au fost inregistrate 26 de rechizitorii.

Programul PHARE si ISPA Mediu
La cei 4,4 miliarde euro, valoarea totala alocata Romaniei in peste zece ani de existenta a programelor PHARE si ISPA (Mediu) rata de utilizare este superioara la ce reusesc sa faca specialistii de partid din Regimul Basescu.
Rata de utilizare (plati raportate la suma contractata) se prezinta astfel la:
– Programul PHARE – 90%,
– Programul ISPA Mediu, – 81,5%.
Programul ISPA mai are si componenta de Transporturi, unde au fost inregistrate cele mai mari intarzieri (Berceanu, Dobre etc). Acest program este gestionat de Ministerul Transporturilor. Noul Ministru de resort, Anca Boagiu, incearca in prezent sa gaseasca solutii impreuna cu oficialii UE pentru ca fondurile sa nu fie pierdute. Il trage cineva la raspundere pe Berceanu, Dobre sau Orban?
Suntem convinsi ca nu exista nici macar un roman in stare sa raspunda la intrebarea de mai sus si nici cand si cine va face ordine in aceasta tara?
Sunt presedinti de judete care mai degraba apeleaza la credite decat la accesare de fonduri europene, asta pentru ca acesti bani pot fi furati mai repede si mai usor. Banii europeni sunt mai greu de furat, procedurile sunt mult mai rigide si cheltuirea banului trebuie facut transparent.
Mai nou, luand exemplul „baroniulor judeteni” Guvernul Boc se imprumuta cu miliardele dela banci pana la FMI.
Oare tot din aceleasi motive?

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.