DNA din Dosarul Concescu: intreaga activitate administrativa a CJ Brasov se desfasura...

DNA din Dosarul Concescu: intreaga activitate administrativa a CJ Brasov se desfasura dupa sloganul CUM VREA SHEFU\’

0 654
Intreaga activitate administrativa a Consiliului Judetean (CJ) Brasov se desfasura, in perioada in care institutia era condusa de Aristotel Cancescu, sub sloganul ‘seful vrea’, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA in dosarul privind atribuirea ilegala a unor contracte publice.
„In ceea ce-l priveste pe inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, cercetarile efectuate au relevat ca (…) a facut demersuri si a luat masuri pentru crearea unui aparat administrativ la nivelul CJ Brasov alcatuit din persoane care executau intocmai dispozitiile date, fara a exista vreo preocupare pentru verificarea si respectarea legalitatii. Treptat s-a ajuns ca intreaga activitate administrativa a CJ Brasov, inclusiv realizarea achizitiilor publice, sa se desfasoare dupa sloganul ‘seful vrea’ „, se arata in rechizitoriu.
Procurorii mai sustin ca, pentru a masca presiunea pe care o exercita asupra subalternilor atunci cand dorea indeplinirea dispozitiilor date, Cancescu a dezvoltat un mod codat de adresare, folosind expresia ‘nu te oblig sa faci nimic ilegal’. Aceasta situatie reiese din declaratiile date de mai multe persoane audiate in dosar. „Presedintele foloseste aceasta expresie fata de angajati si este de notorietate ca foloseste expresia atunci cand doreste sa fie aduse la indeplinire dispozitiile sale. Toti angajatii stiu ca atunci cand presedintele face aceasta remarca trebuie sa fie aduse la indeplinire de indata dispozitiile date”, se arata intr-o declaratie a lui Cristian Emil Cirica, la randul sau inculpat in dosar.
Potrivit rechizitoriului, inculpatul Aristotel Cancescu le-a asigurat persoanelor din subordine, pentru a fi sigur de loialitatea lor, venituri salariale substantiale, precum si oportunitati pentru afaceri proprii cu institutii subordonate CJ Brasov. Un alt mijloc de control exercitat de Cancescu asupra acestor persoane a fost crearea unei stari de temere pentru pierderea functiei detinute.
„In mod frecvent, Cancescu folosea expresia ‘juridicul a spus’, incercand astfel sa ne convinga sa semnam acte. Precizez ca au existat si cazuri in care s-a refuzat semnarea unor acte nelegale, iar presedintele Cancescu ne-a criticat public in consiliu, in sensul ca cei din oficiul juridic impiedica bunul mers al institutiei si blocheaza investitiile”, se precizeaza in declaratia data de unul dintre suspectii din dosar.
Dosarul in care presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, este acuzat de fapte de coruptie a ajuns pe masa judecatorilor instantei supreme, dupa ce DNA l-a trimis in judecata alaturi de inculpatii Ion Dinita, Viorel Costea, Aurelia Popescu si Cristian Emil Cirica. Dosarul se judeca in camera preliminara, iar pentru judecarea unei contestatii a lui Cancescu privind masurile asiguratorii, ICCJ a stabilit termen pentru data de 22 decembrie.
Potrivit DNA, Aristotel Cancescu, aflat in stare de arest preventiv, este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (5 infractiuni), luare de mita, spalare de bani, in forma continuata, trafic de influenta si instigare la tentativa la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.