DN 1 – soseaua infernului

DN 1 – soseaua infernului

0 214

Ieri, infernul alb a domnit pe DN 1, in special pe tronsonul Brasov – Predeal – Sinaia, care este si cea mai ingusta portiune a acestui drum national si european, pana acuma acostamentul lui fiind largit doar cu asfalt de promisiuni.
Si pentru ca a tot nins cam intr-una o zi si o noapte, carosabilul se prezenta acoperit mai tot timpul de un strat de zapada de cativa centimetri buni, strat framantat tot timpul de rotile diferitelor autovehicole trecand intr-o parte si alta. Iar utilajele de deszapezire s-au prezentat cam greu ca sa-si faca treaba, pe de o parte, pe de alta parte aceasta zapada, cazand intr-una cum parca nici asta iarna, in miezul ei, nu s-a intamplat, a ingreunat si ea bunul mers al actiunii de deszapezire. Cine a avut treaba pe DN 1 ieri, mai ales inainte de amiaza, a vazut despre ce era vorba.
In aceste imprejurari nu este de mirare ca zeci de masini au avut de furca pentru a strabate portiunea buclucasa. Si aceasta nu numai faptului ca unele nu erau echipate de iarna la pneuri, chiar atatia inconstienti nu s-au aratat pe traseu, dar conditiile de trafic au fost intr-adevar extrem de grele. Patinai incercand sa te opresti, patinai incercand sa pornesti, multe belele intamplandu-se mai ales in curbe.
Cu toate acestea nu s-au simtit mari intreruperi in trafic, oamenii ajutandu-se intre ei cand a fost vorba de scoaterea unor masini de prin sant sau ajutarea lor sa o ia din loc. La acestea au participat si unele utilaje, cand puterea oamenilor s-a dovedit a fi insuficienta.
Acelasi peisaj se putea intalni si pe varianta Paraul Rece, mai ales ca pe acolo drumul prezinta o suma de curbe destul de stranse, iar drumul este calcat de multe tiruri.
Oricum, pe ambele variante viteza cu care s-a circulat a fost cu mult sub cea normala. Iar, ca o eventuala consolare, putem spune ca, pe aici pe la noi, viata pe sosele a fost mult mai dulce decat in alte parti. Vezi pasul Tihuta, de pilda.
Sa speram totusi ca iarna a avut acuma ultima rabufnire de orgoliu si ne va lasa in pace pana prin noiembrie sau decembrie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.