Divorturi si cauze

Divorturi si cauze

0 56

In Brasov au fost pronuntate, in 2007, 1630 divorturi. Iar pentru primele luni ale lui 2008 s-a constatat o crestere a numarului lor.
Niste date statistice care arata cate perechi brasovene nu mai vor sa fie … perechi.
Nicio caruta nu o sa ajunga unde trebuie cand un bou trage hais si celalalt cea, si atunci desparti perechea de boi.
Caci majoritatea celor care divorteaza pot fi numiti, mai mult sau mai putin, boi, pentru ca, la incheierea casatoriei, liantul perechii nu a fost cel firesc, sufletesc, ci au intervenit, uneori doar subcontient sau instinctiv, alte socoteli si calcule, mult prea materiale.
Dar, in lumea noastra ultramodernizata – si mai ales in capitalismul ultrasalbatic ce bantuie momentan Romania – apar divergente de pareri (si conduita) si dupa ce, initial, a predominat intelegerea sufleteasca.
Astfel, tot statistica arata ca, din totalul divorturilor de anul trecut, circa 90% sunt cauzate de plecarea la munca in strainatate a unuia dintre parteneri, sau, in unele cazuri, a ambilor.
In cazul plecarii ambilor parteneri, pot interveni divergente/discutii in legatura cu banii castigati si a modului de viata dorit de unul sau altul dintre parteneri. Dar asta se intampla mai rar.
Cand pleaca – uneori doar dupa cai verzi pe pereti – numai unul dintre parteneri, dupa un timp apare placutul pacat impus de legile firii: Ori acolo, prin strainataturi, ori aici, acasa. Si nu poti condamna asa ceva daca esti sanatos, la minte si trup.
Asa vine si divortul, caci ochii care nu se vad se uita. Si nu divortul ar fi cea mai mare belea.
Caci acolo unde parintii se despart, copilul/copiii au cel mai mult de suferit, cam la orice varsta ar fi ei.
Si asa copiii au de suferit prin plecarea unuia dintre parinti, dar reactiile negative par, conform statisticilor, mai mari in cazul plecarii mamei, copiii inregistrand regrese insemnate in ce priveste procesul de invatamant. Ei sunt lasatiin grija unor rude, a bunicilor – chiar daca tatal ramane langa ei in tara, pentru ca un barbat (la noi mai ales) nu prea “se are” cu ale gospodariei – sau chiar ajung sa fie lasati in cadrul unor institutii de plasament. Si pe langa procesul de invatamant are de suferit si comportamentul social, acesti copii ajunsi aproape de pripas cocheteaza in destule cazuri chiar cu penalul.
Daca mai intervine si divortul … ce sa mai spun?
Si iata cum societatea romaneasca, si asa daramata prin neghiobiile postrevolutionare, in loc sa paseasca spre civilizatia impusa de secolul XXI, se intoarce spre obscurantismul Evului Mediu.
In felul acesta vor continua plecarile pentru un castig mai bun – ceva absolut normal si de inteles – si pana nu se va indeparta actuala oligarhie politico-economica si nu se vor crea si la noi conditiile echitabile unei vieti decente, tribunalele vor prezenta in continuare lungi liste cu procese de divort pe rol, in procent covarsitor datorate cauzelor de mai sus.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.