Disperatii!

Disperatii!

0 160

Ceea ce s-a intamplat intr-un supermarket brasovean, spre ora inchiderii – magazinul, in fiecare seara, azvarlea cate un produs promotie, la jumatate pret – nu mai este uman. Pana si animalele salbatice, de prada, au o anumita randuiala in impartirea prazii. Dar omul este mai afurisit si a ajuns cea mai evoluata javra dintre toate jivinele.
Cu doua ore inainte de inchidere, respectivul magazin – nu pot spune care, nu am voie sa fac reclama, dar sunt sigur ca veti afla care – a pus in vanzare, in regim de promotie, pachete cu cotlete, la jumatate de pret, adica vreo noua lei, am inteles.
Si nehalitii au dat navala.
Daca ai fi vazut in disperata lupta inghesuita in acea parte a magazinului niste oameni modest si foarte modest imbracati, ai intelege incidentul, lupta aceea disperata, imbrancelile, pumnii bagati fara mila in aproapele, distrugerea mobilierului – de acela nu este pacat; asa le trebuie organizatorilor unor asemenea evenimente, care pierd 5% si castiga in schimb 500%, ca au prins slabiciunea unui popor foarte prost condus si adus in starea animalului feroce – si victime ale violentei intinse pe jos si calcate in picioare.
Dar oamenii aceea care se inghesuiau in felul descris mai sus nu aratau, inainte de semnalul de incepere al luptei, a fi niste sarmani cu venituri mici sau chiar fara, ceva boschetari sau tigani-cersetori, ci erau oameni pretinsi a apartine clasei respectabile, bine imbracati, indestulator hraniti – dupa fetze si forta depusa in lupta – insa condamnabili de hulpavi in a avea cat mai mult si cat mai ieftin. Fiecare avem asemenea vecini si cunostinte, care nu ti-ar da un pahar de apa la nevoie, inventand, cu zambetul pe buze, motive puerile, in schimb, daca-i pui la masa ta, pretind icre negre.
Iar criza mondiala, proasta guvernare si capitalismul salbatic postrevolutionar nu fac decat sa scoata in evidenta aceste caractere infecte.
Sunt sigur ca multe dintre figurile intalnite pe acel camp de bataie din magazin le vedem prin biserici cu o moaca evlavioasa, si-i auzim condamnand orice urma de nonconformism care le-ar leza interesele, dar apucandu-se de barfa imediat ce au iesit din lacasul in care au sarutat icoana Maicii Domnului.
De aceea nu ma duc prin supermarketuri si prin biserici.

Dan Bota.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.