DISPARITII

DISPARITII

0 440

DISPARITII


?


Poate mult5i brasoveni nu au bagat de seama – asta si datorita televiziunilor manelizate si a altor telenovele ale tehnicii moderne – ca cinematografele din Brasov au murit precum copacii in picioare. Scriu asa deoarece salile/cladirile au ramas, dar li s-a dat o destinatie cu mult mai putin nobila.


Anterevolutionar Brasovul, cu vreo 400.000 de locuitori, se putea lauda cu opt sali? de proiectie. Fara sa mai punem la socoteala cluburile marilor uzine, in care actiunile culturale erau urmate de filme artistice. Si se puteau viziona, printer cele impuse de propaganda, si destule filme mult mai bune decat cele de azi.


Postrevolutionar din sali destinatia initiala a disparut, fiind inlocuita cu tot felul de minuni de doi bani galeata. Cauza se pare ca este urmatoarea: statul nemaiputand face fata intretinerii acestor sali – sanchi, il costa prea mult ! – le-a dat pe mai nimica unor sobolani avizi de bani multi in timp scurt si cu investitii cat mai mici. Pe deasupra nici nu au mai fost aduse filme de buna calitate, ci doar kitschuri in care americanii fac sex batandu-i pe arabi. Si iata cum cinefilii nu au mai fost atrasi de spectacole, rahatul acela gasindu-l si pe micul ecran si fara deplasari incommode. Astfel au scazut incasarile si falimentul a batut la poarta.


Acuma urbea a ramas cu doua Sali de cinema, pe Grivitei, unde ruleaza nimicuri cu program redus.


Din pacate fenomenul se intalneste in toata tara.


Traiasca cultura !


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.