Dispare turismul rural?

Dispare turismul rural?

0 103

In actualul context, in care Guvernul, datorita unui slab management rezultat din nepricepere, nu mai stie pe unde sa scoata camasa, infiintand bir dupa bir, detinatorii de pensiuni turistice au ajuns la disperare, multi gandindu-se sa renunte la afacere.
„Taxele si impozitele ne vor ingropa de vii”.
Asta sustin proprietarii de pensiuni autorizate din zona Bran – Moeciu. Afacerile merg din ce in ce mai rau din cauza crizei economice, dar si pentru ca aproape 80% din pensiuni fac turism la negru ca sa scape de urgia impunerilor banesti.
Din aceasta cauza destui proprietari de pensiuni si-au inchis afacerile, iar altii sunt pe punctul de a renunta la turismul rural.
„Platim taxe si impozite si suntem lasati de izbeliste. Autoritatile locale nu ne ajuta cu nimic si nici nu se implica in promovarea zonei sau in alte lucruri importante”, se plang proprietarii de pensiuni.
„In mod evident, anul acesta numarul turistilor a scazut. Taxele au crescut, numarul turistilor a scazut, probabil ca ne indreptam in jos, ne intoarcem in urma cu 10 ani”, afirma proprietarul unei pensiuni.
Acestea nu sunt insa singurele probleme cu care se confrunta proprietarii de pensiuni din zona. Ei sustin ca taxele si impozitele pe care le platesc reprezinta aproape 70% din venituri, iar de profit nici nu se mai pune problema. Mai mult, concurenta neloiala a vecinilor cu pensiuni care functioneaza la negru ii duc la sapa de lemn, afirma proprietarii.
„Din ce in ce mai multi proprietari se intereseaza pentru a-si depune autorizatiile. Normal, noi nu ii incurajam pentru ca nici turismul la negru nu e o solutie”, a declarat Liliana Ionescu, preºedinte ANTREC Brasov
Reprezentatþii Asociatiei Nationale a Turismului Rural Ecologic si Cultural (ANTREC) au trimis mai multe plangeri la Ministerul Turismului cu principalele nemultumiri si doleante. Miercuri au primit raspunsul cu „vom face si vom analiza” din partea ministerului, insa se asteapta in continuarea luarea unor mãsuri concrete. ANTREC, din pacate, nu are nici o putere in rezolvarea problemelor, fiind doar o organizatie nonguvernamentala, deci fara putere de decizie. Agentia are doar rol de sesizare si consultanta gratuita pentru turisti si se implica in lupta pentru drepturile proprietarilor de pensiuni.
Poate dupa aceste noi demersuri, coana prima turista a tarii, Elena Udrea, se va gandi sa puna in aplicare macar o parte din multele promisiuni facute de pe calul mare si inalt, sub a carui sa se afla o portie de Basescu. Altfel va disparea acest turism rural oficial, trecand la forma „la negru”, ceea ce i-ar stopa dezvoltarea in conditii civilizate. Si ar fi pacat sa se piarda o asemenea sursa de venituri, atat pentru populatia locala, cat si pentru stat.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.