Dispare si ferma de cai de la Homorod?

Dispare si ferma de cai de la Homorod?

0 217

Se stie ca ferma de armasari de monta de la Homorod era vestita in toata Europa, multe tari din Occident luand de aici material pentru insamantare. Astazi ferma este adapostul ultimelor 50 de umbre de armasari, carora doar pielea le mai tine oasele.
Ingrijitorii ne-au declarat ca nu mai au nici furaje, nici bani pentru asa ceva, iar animalele au inceput sa moara de foame. Aceasta se intampla la propriu, iar cainii de pe la stanele din zona se ospateaza din lesurile lor.
Ferma a fost infiintata pe vremea Mariei Tereza, adapostind, de-a lungul timpului, intr-una cam in jur de 100 de armasari de prasila, rasa lipitani, aceasta rasa fiind cunoscuta in intrega Europa drept cei mai buni cai de curse sau de tractiune.
Pana si in perioada comunista, aceasta ferma functiona la inalti parametri si cu rezultate exceptionale.
Actualmente, sub democraticul capitalism salbatic, la ferma de la Homorod au mai ramas 50 de umbre, reprezentate din piele si oase.
Proprietarul fermei este un medic veterinar care traieste in SUA, de unde ar trebui sa trimita 10.000 de lei lunar, din care sa se cumpere furaje si medicamente pentru cai. Insa a cam uitat sa trimita acesti bani, asa ca cei 50 de armasari stau la mila ingrijitorilor si a satenilor din zona.
Cred ca, in imprejurarile date, o asemenea proprietate, neglijata la extrema, ar trebui ori sa fie data in administrarea comunitatii locale, ori sa fie scoasa la vanzare, alegand cu grija cumparatorul.
Sa speram ca, la Homorod, traditia nu va muri.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.