Discursul premierului dupa supendarea lui Basescu

Discursul premierului dupa supendarea lui Basescu

0 172


„Dragi romani, sunt, evident, preocupat si ingrijorat de aceasta situatie politica cu totul inedita pentru Romania. Suntem pentru prima data in situatia in care un presedinte este suspendat. Sunt preocupat pentru ca acest fapt se intampla la patru luni de la aderarea Romaniei la UE, moment in care Romania ar fi trebuit, mai mult decat oricand, sa fie indreptata, ancorata, si sa-si dedice eforturile catre realizarea celui mai important obiectiv: integrarea de succes a Romaniei in UE, spre beneficiul cetatenilor tarii.”


?


Observam cu totii ca viata politica romaneasca a fost dezbinata in ultimii doi ani si nu as vrea ca aceasta dezbinare sa gaseasca ecouri si mai puternice in societate.

Romania va progresa daca va reusi sa fie unita in jurul unui proiect comun, si nu dezbinata. Am convingerea ca romanii, mai mult poate decat liderii politici, au capacitatea dialogului, a respectului reciproc. Dialogul si respectul reciproc sunt elementele fundamentale ale democratiei.De aceea, fac un apel ca disputele politice, care in aceste zile au inflamat spiritele si au creat o stare de emotie puternica, sa se rezolve in cadrul democratic al institutiilor statului roman.Dezbaterea democratica este singura formula pentru gasirea solutiilor atunci cand suntem in impas. Guvernul, Parlamentul au datoria sa puna capat acestor conflicte si sa se concentreze in perioada care urmeaza pe ceea ce este important pentru tara si pentru cetatenii romani. Sunt convins ca oamenii sunt mai preocupati de cum va arata ziua de maine, de care vor fi veniturile lor, ce impozite vor plati, cum va arata infrastructura, cum va functiona sistemul de sanatate sau de educatie pentru copii lor, decat sa fie preocupati de conflicte de tip politicianist care nu fac decat sa submineze sau sa mineze eforturile pe care o tara intreaga ar trebuie sa le faca in sensul asigurarii bunastarii cetatenilor ei.

In acelasi timp, Romania, ca noua membra a UE, are cateva obiective clare: trebuie sa reusim o cat mai buna utilizare a fondurilor europene, pentru ca UE este solidara cu noi, dar trebuie sa facem si noi eforturi??si sa demonstram ca putem sa cheltuim in mod eficient si mai ales corect acesti bani.

?De aceea trebuie sa fim rationali si sa gandim cu calm, sa incercam sa gasim solutiile de a iesi din aceasta situatie de criza in care se gaseste acum Romania.

Imi asum pe deplin actul de guvernare. Cu atat mai mult cu cat, in urmatoarele luni, Romania are nevoie sa fie o tara guvernata, o tara in care sa domneasca stabilitatea si normalitatea.
Vreau sa spun foarte clar tuturor cetatenilor romani ca institutiile statului roman functioneaza normal. Romania este un adevarat stat de drept si sunt convins ca are capacitatea sa depaseasca aceasta perioada delicata.


?


Prin deciziile luate, inclusiv in ultima perioada, Guvernul a demonstrat ca este preocupat de problemele romanilor. Am demonstrat ca Romania este o tara guvernata. Va asigur ca si in continuare Guvernul va face, asa cum a demonstrat si pana in prezent: va depune toate eforturile pentru ca Romania sa functioneze normal si statul roman sa nu fie in suferinta.Vreau sa va informez ca in aceasta dupa amiaza am avut o convorbire telefonica cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Discutia s-a referit la problemele interne de actualitate din Romania, dar presedintele Comisiei si-a exprimat convingerea ca Romania, ca un adevarat stat european, va putea sa depaseasca acest moment delicat.Nu suntem singura tara din Europa care a trecut printr-un proces similar. Pot sa dau exemplu Lituaniei, iar Lituania si-a vazut mai departe de drumul ei si este astazi o tara prospera, membra a UE:Discutia cu presedintele comisiei a fost menita sa ii dea asigurari ca Romania este ancorata ferm in angajamentele pe care si le-a luat la finele anului 2006. I-am spus ca reforma societatii romanesti va merge inainte. Reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei sunt prioritati fundamentale ale Romaniei si ale Guvernului pe care il conduc.In final, doresc sa fac un apel la calm, la normalitate. Este de dorit sa evitam transferarea conflictelor politice in strada. Pentru ca violentele si conflictele duse in strada nu vor putea sa rezolve nimic. Ele nu vor putea decat sa afecteze imaginea Romaniei, nu vor putea decat sa afecteze traiul de zi cu zi al oamenilor si in acest fel nu vom gasi solutiile. Conflictul sau acest clivaj ar putea sa se adanceasca.

De aceea, vreau inca odata sa fac un apel la normalitate, sa intelegem ca in cadrul constitutional existent al institutiilor statului, care functioneaza normal, aceste conflicte vor putea sa fie depasite si se vor putea gasi solutii pentru ca Romania sa mearga inainte.Guvernul va fi unul dintre pilonii de stabilitate ai Romaniei in perioada urmatoare.??Va multumesc.”


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.