Discriminare in lucrarile de infrastructura (II)

Discriminare in lucrarile de infrastructura (II)

0 337

Principalele firme straine activand in domeniul constructii de sosele primesc anual contracte de sute de milioane de euro, platiti din bugetul de stat, insa cand vine vorba sa achite statului impozitul pe profit, sustin ca au inregistrat pierderi, deci nu platesc nimic. Profiturile sunt repatriate prin diferite scheme catre firmele-mama din tarile de origine, iar Fiscul nostru îi menajeaza. In tarile lor constructorii raporteaza profituri in crestere, platesc impozite si dividende, iar aici, unde au primit contractele, nu platesc nimic.
Potrivit datelor oficiale pentru 2007, prezentate de Ministerului Finantelor, majoritatea firmelor mari din Romania nu au platit impozit pe profit deoarece sustin ca au avut pierderi sau, in cazul in care profitul a existat, a fost insignifiant.
Astfel, sucursala autohtona a Strabag AG Austria a raportat in 2007 afaceri cifrate la 131 milioane de lei (35 de milioane de euro), dar nu a platit impozit, avand pierderi de 8,8 milioane de lei. Nici cu Strabag Facility, o alta firma a companiei austriece, statul nu a avut mai mult noroc. Aceasta a raportat o cifra de afaceri de 7,24 milioane de lei, dar a avut, la randul ei, pierderi de 123.000 lei. Singurele firme ale lui Strabag pentru care s-a platit profit, conform datelor prezentate de Ministerul Finantelor, au fost Strabag – reprezentant fiscal si Strabag SRL. Profitul raportat de acestea a fost simbolic si la fel si impozitul platit. Prima a avut o cifra de afaceri de 5,68 milioane de lei si un profit brut impozabil de 3,75 milioane de lei, iar a doua o cifra de afaceri de 253 de milioane de lei si un profit impozabil de 18,53 milioane de lei, adicã 7,11% rata a profitului. La cifra de afaceri mai mica, respectiv 150 de milioane de lei, firma autohtona Spedition UMB a platit impozit pentru 25,8 milioane de lei, rata profitului fiind 17%.

Un constructor roman, Euroconstruct Trading 98, a avut o cifra de afaceri comparabila cu cea a Strabag SRL, respectiv 237 milioane de lei, dar a platit impozit pentru un profit brut de patru ori mai mare, adicã pentru 90 de milioane de lei, rata declarata a profitului fiind de 37,9%. Impozite pe profit substantiale au platit si alte firme romanesti. Eurovia Construct International a platit impozit pe profit pentru 70 de milioane de lei, adica pentru o suma de patru ori mai mare decat cea a lui Strabag SRL, desi a avut o cifra de afaceri de 80% din cea a companiei austriece.

Firmei Tehnologica Radion, de pilda, alta firma autohtona, i s-a calculat impozitul pe profit pentru o suma de opt ori mai mare decat in cazul Strabag, desi cifra de afaceri a firmei romanesti a fost doar de doua ori mai mare. Oficialii firmei austriece spun ca au facut investitii mari in utilaje, care le-au „mancat” profiturile.
„Am avut pierderi din cauza costurilor de inceput si a investitiilor mari in utilaje“, declara Barbara Saulich, de la Departamentul de Comunicare al firmei austriece. Firma este, totusi, in Romania nu de azi, nu de ieri, ci de 12 ani, iar investitiile in utilaje invocate se fac in anul urmator din profiturile anului precedent, adica dupa raportarea si plata impozitului pe profit. Firmelor grupului nu le merge rau. Datele oficiale de pe site-ul Strabag arata ca cifra lor de afaceri in Romania in 2007 a fost de 191 milioane de euro, in crestere cu 64,7% fata de 2006, aceasta fiind a treia crestere de pe pieþele Strabag. Saulich nu explica de ce Strabag nu se retrage din Romania daca tot ii merge asa rau.

Nici altor firme straine nu le-a mers bine, cel putin judecand dupa impozitul platit statului. Asocierea italo-germana Astaldi&Max Bogl a avut in 2007 o cifra de afaceri de 42 de milioane de lei, insa a inregistrat pierderi de 14,2 milioane de lei, iar o sucursala bucuresteana a firmei Astaldi a pierdut 3,4 milioane de lei la afaceri totale cifrate la 87 de milioane de lei. Iar in cazul Colas SA Franta, sucursala Romania, impozitele au fost simbolice. Filiala a inregistrat profituri de 900.000 de lei, la o cifra de afaceri de 109 milioane lei, adica o rata a profitului de sub unu la suta.

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.