Discriminare in lucrarile de infrastructura (I)

Discriminare in lucrarile de infrastructura (I)

0 187

Firmele straine care se ocupa de infrastructura romaneasca au cifre de afaceri de milioane, dar platesc sume infime la stat.
Astfel, principalele firme straine care se ocupa de constructia de sosele primesc contracte de sute de milioane de euro, bani din bugetul de stat. Dar cand trebuie sa achite statului impozitul pe profit susþin ca au inregistrat pierderi.
Surse din Compania Nationala Administratia Drumurilor Nationale din Romania au declarat ca firmele mama strang toti banii si lasa sucursalelor doar banii de salarii si cheltuieli curente.
Strabag Austria, de pilda, a raportat, in 2007, afaceri in Romania de peste 130 milioane lei, dar nu a platit impozite pentru ca, pe de alta parte, raportat pierderi de 9 milioane lei. Mai raman totusi 121 milioane lei. Cum stam cu ei?
In aceeasi situatie se afla si firma Astaldi&Max Bogl, care a avut in 2007 o cifrã de afaceri de 42 de milioane de lei, dar a raportat pierderi de 14,2 milioane.
Si pentru Colace SA Franta, sucursala din Romania, impozitele au fost simbolice. Filiala a raportat o rata a profitul de sub 1%.
De cealalta parte, regii asfaltului din Romania par sa fie vajnici patrioti, declarand, pe baza unor cifre de afaceri similare cu ale strainilor, profituri si a platit impozitele. Se pare insa ca aceste profituri sunt cu mult mai mari decat cele pentru care s-au platit impozitele, deoarece se baga profitul din mai multe feluri de activitati in aceeasi oala, probabil si ca sa nu se observe zarzavatul unei eventuale spalari de bani dar se merge cu aceleasi firme inainte
Este drept, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca Ministerul de Finante a deschis deja o ancheta in cazul profitului Euroconstruct, dar stim cu totii cate asemenea anchete au fost deschise in ultimii ani, fara sa se gaseasca cineva interesat si in inchiderea lor. In acest sens bate si o declaratie a lui Berceanu, care suna asa: „Am discutat cu Pogea aceasta chestiune. Pogea urmeaza sa faca niste verificari”.
In numerele urmatoare ale cotidianului nostru vom prezenta cateva exemple din domeniul ciudateniilor de pe la misculatiile din infrastructura.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.