Discriminare in domeniul gazelor romanesti

Discriminare in domeniul gazelor romanesti

0 87

Spiritul de afacerist a lui Adriean Videanu iese din nou la iveala. Acesta doreste sa faca un cadou doar consumatorilor industriali care ar putea beneficia de gaze ieftine din productia interna. Culmea este ca pentru consumatorii casnici, excendentul este mic. Aica sondele, doar in Romania, extrag gaz in excedent doar pentru consumatorii industriali. Situatia pomenita mai sus lasa in umbra bataia de joc din aprilie cand turisticul ministeriabil Petre Lificiu (fost PCR, PSD, PER, PD-L etc.)acum seful ANRE, a fostde acor cu chiu cu vai sa reduca cu 3% tariful la gaz metan.
Ministrul Videanu sustine ca Romania inregistreaza excedent in productia de gaze si de aceea poate fi acordat un ajutor consumatorilor industriali. Acestia vor beneficia timp de sase luni de gaze naturale exclusiv din productia interna, acestea fiind mult mai ieftine decat cele din import. Dar cand vine vorba de consumatorii casnici, Videanu spune ca nu sunt suficiente gaze din productia interna.

„Pentru toti acesti consumatori industriali vom livra gazele din intern pentru ca avem excedent. Pentru consumatorii casnici nu modificam cosul pentru ca nu avem excedent atat de mare”, a declarat Videanu. In urma modificarii legii gazelor, Guvernul permite firmelor sa poata achizitiona doar gaze din productia interna. Astfel, se elimina obligativitatea formarii cosului de amestec gaze naturale intern – import pentru consumatorii intreruptibili, pentru o perioada de sase luni, acestia urmand sa beneficieze doar de gaze naturale din productia interna. Astfel, vor beneficia si de un pret mai mic de achizitie a gazelor naturale. Insa aceasta modificare nu are in vedere si consumatorii casnici care vor utiliza in continuare si gaze din import.
Adriean Videanu a mai spus ca va trimite Comisiei Europene o notificare privind acest ajutor acordat consumatorilor industriali. Masura are menirea de a ajuta companiile din industrie sa reziste crizei economice.

Batalia PDL – PSD s-a mutat in domeniul gazelor naturale
Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa doua treimi provin din productia interna, iar o treime este importata.
Romania produce in prezent cu peste 30% mai mult gaz decat consuma, a afirmat recent presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. Acesta a fost contrazis de seful Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu. „O eroare este aceea ca productia interna de gaze depaseste cu 30% necesarul. Am facut calcule si am constatat ca productia interna la aceasta ora nu depaseste necesarul. Am considerat ca e necesar sa importam, am stabilit pentru luna iunie 10% import in cosul de gaze”, a spus Lificiu.
Indiferent care este situatia in acest moment, rezervele de gaze din productia interna sunt epuizabile, iar un consum exagerat in aceasta perioada duce la diminuarea acestora. Potrivit estimarilor, petrolul si gazele naturale vor disparea in urmatorii 14-15 ani.

HotNews.ro

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.