Directă în fălcile lui Orban, Cîțu și Iohannis: CCR repune foștii directori...

Directă în fălcile lui Orban, Cîțu și Iohannis: CCR repune foștii directori ai Radio-TVR în funcții!!!

0 73

Curtea Constituțională a decis azi că numirile de directori generali interimari la Radio și TVR, operate de actuala coaliție de la putere, sunt neconstituționale, așa că ele devin nule de drept. Caz în care foștii directori George Severin și Doina Grădea revin în funcții și vor rămîne ca interimari, după demiterile consiliilor de administrație, pînă cînd Parlamentul va desemna noi CA-uri.
Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi a admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale PSD și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorilor generali interimari ai Radio și TVR.
Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituțional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală. Concret, Parlamentul putea demite Consiliile de Administrație și pe președinții lor, dar nu și directorii generali, membri ai Comitetelor Directoare.
Altfel spus, Grădea și Severin și-au pierdut calitățile de președinți, dar nu și pe cele de directori generali, care ar fi trebuit menținute pînă la desemnarea unor noi CA-uri.

O scrisoare de „ADIO””
Imediat după decizia CCR, directorul interimar al Radioului, useristul Liviu Popescu, a transmis în interiorul instituțiiei decizia de a se retrage, conformîndu-se deciziei, o decizie similară fiind de așteptat și din partea Ramonei Săseanu, de la TVR.
”Odată cu publicarea hotărârii CCR în această speță în Monitorul Oficial, mandatul meu curent la conducerea SRR încetează. În funcție de momentul în care această hotărâre va fi publicată, există diferiți pași procedurali. M-am asigurat în ultima oră că factorii de decizie politică din Parlament știu și înțeleg posibilele efecte asupra funcționării SRR în toate variantele posibile în viitorul apropiat. Până la publicarea deciziei și motivării în Monitorul Oficial rămân al vostru, Liviu Popescu” se arată în mesajul său.
Odată cu publicarea hotărîrii CCR în Monitorul Oficial, toate deciziile luate de directorii interimari devin automat nule de drept.
Decizia CCR în această speță ar putea prefigura una similară și în cazul altei încălcări – încă mai grosolane – a legislației și a Constituției, anume revocarea Avocatului Poporului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Sursa: inPolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.