Diploma, o marfa!

Diploma, o marfa!

0 184

Daca ininate de 1989 a obtine o diploma universitara era un merit si incununarea unei munci serioase, ulterior diploma s-a bagatelizat. In ultimii ani orice frustrat, ospatar, casiera, grajdar, cocalar, etc. amator de diploma universitara si- a putut cumpara una la fel de simplu cum si-ar fi cumparat un set de anvelope pentru masina. Ba sunt si cazuri in care oamenii nu s-au multumit cu o diploma de licenta, au vrut titluri de doctori in diverse domenii. Si nici asta n-a fost prea greu. Oamenii astia n-ar putea sa spuna de cate ori au fost la cursuri, unde, cand au dat examene, dar sunt licentiati, doctori, sper ca nu si docenti. Cum s-a ajuns aici? Simplu: aia cu bani au vrut diplome, aia cu diplome au vrut si ei bani. S-a intalnit cererea cu oferta si s-a batut palma. Un act economic tipic, o afacere care s-a dezvoltat intr-un ritm ametitor. Un caz reprezentativ este cel prezentat de la doua universitati, desfiintate, din Alexandria, unde cinci persoane, intre care doi fosti profesori universitari care au sustinut cursuri la doua universitati din Alexandria, si-au unit fortele eliberand nu mai putin de 15.000 de diplome si foi matricole false.
Suspectii, asupra carora nu s-a inceput urmarirea penala, ar fi falsificat la cerere dosare pentru diverse lucrari universitare pretinzand fiecarui doritor 3500 de euro. In cazul in care „studentul” avea nevoie si de diploma de licenta, lucrurile se aranjau contra unei sume de 600 de euro.
In schimbul banilor, unul dintre membrii gruparii sustinea examenul in locul viitorilor absolventi. Perchezitiile facute la patru adrese din Bucuresti au dus la descoperirea de diplome de licenta si bacaluareat false, aparatura de falsificare si stampile cu insemnele mai multor licee din tara. In functie de decizia procurorilor, cei cinci ar putea fi acuzati de fals privind identitatea, folosirea de instrumente oficiale falsificate, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals.
Potrivit Politiei Capitalei, cei doi profesori provin de la Universitatea „Alexandru Ghica” din Alexandria si Europa Ecor. Aceleasi surse declara ca suspectii aranjau celor doritori de diplome false prezenta la sustinerea examenului de licenta la urmatoarele universitati acreditate: „Hyperion” din Bucuresti (particulara), Universitatea de „Petrol si Gaze” din Ploiesti (de stat), Universitatea de Vest din Timisoara (de stat), Universitatea „Gheorghe Cristea” din Bucuresti (particulara) si Universitatea de „Valahia” din Targoviste (de stat).
La perchezitiile efectuate la domiciliul suspectilor s-au gasit 80 de carti de identitate false, sute de diplome de bacalaureat, licenta si foi matricole si stampile cu insemnele Ministerului Educatiei. Ministrul Ecaterina Andronescu, citat de Medifax, a declarat ca persoanele vinovate trebuie pedepsite iar respectivii profesori universitari si toti cei implicati vor fi dati afara din invatamant. Deocamdata, doamna ministru nu s-a exprimat in legatura cu posibilitatea logistica a MECI de a verifica care dintre diplome sunt false si care autentice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.