Diploma de interlop

Diploma de interlop

0 399

Singurul incident cu tenta banditesca ceva mai pronuntata produs de interlopii brasoveni ramane caftul sangeros de la Scotch Club, din iunie 1999, care i-a avut drept protagonisti pe Anatoli Ciumac – zis Tolea, si sinistrul Marius Ilie din Zarnesti, alaturi de alte cateva figuri crunte locale. De atunci, competenta fortelor de ordine brasovene a mai fost pusa serios la indoiala cu ocazia scandalului bandelor din Noua, rasculate impotriva gastilor de infractori din Centru si a pretentiilor lui Florin Comanaru – zis Bostoaca, de a le percepe cote din incasari.


Cu exceptia evadarii trucate a lui Bostoaca din Penitenciarul Codlea, regizata undeva pe o tarla, cand Comanaru petrecea, de fapt, la ora aia prin baruri, cu acordul sefului de atunci al Politiei Brasov, inventivitatea politistilor locali n-a mai fost pusa la incercari majore. Eforturile au fost transferate instantelor brasovene si avocatilor partii acuzate. Desi au trecut opt ani de la varsarea de sange de la Scotch Club, procesul intentat moldoveanului Ciumac si celorlalti interlopi nu s-a incheiat inca. Ragazul i-a permis lui Tolea sa voiajeze in Spania si sa revina periodic in tara, pentru un inceput de cariera in bataile din K1 sau in infinit mai pasnicele spoturi publicitare pentru diverse dulciuri (l-ati recunoscut in galiganul fioros din reclama la un baton de ciocolata cu arome comuniste).


De-a lungul celor opt ani de tergiversari, dosarul Scotch Club a fost amanat pentru motive din cele mai banale. In principal, vicii procedurale prin citarea martorilor si a altor persoane implicate la adrese gresite. Cu putin noroc, acuzatii vor putea chefui dupa trecerea termenului de prescriere a faptelor, in asa fel incat dosarul sa aiba aceeasi soarta pe care a cunoscut-o cel botezat „Noua-valutisti”, in care nimeni nu a fost condamnat.


Tolea a depus chiar o solicitare tulbure prin care cere sa i se recunoasca, in cazul unei eventuale sentinte de condamnare pronuntate de Curtea de Apel Brasov impotriva sa, perioada pe care pretinde ca ar fi petrecut-o la zdup in Spania, sub numele fratelui sau vitreg, decedat intre timp. Iata ca intre dosarele diversilor absolventi de studii medii, superioare sau postuniversitare si cel al unui interlop celebru, nu e mare diferenta. Si unii si altul se lupta sa stranga toate certificatele care sa le dovedeasca activitatea studioasa, cu atat mai mult cu cat, in folclorul penitenciar, cand esti la bulau se zice elegant ca esti, de fapt, la studii.


?


Diploma de interlop este verisoara de la tara a actului de studii citadin.


Eforturile infractorului Ciumac de a intra in posesia atestatului de puscarie spaniola sunt la fel de eroice ca ale unui absolvent ce se loveste de obtuzitatea clasica a secretarelor de facultati, imposibil de induplecat sa-ti elibereze un act atunci cand ai nevoie de el.


Probabil pe acest lucru mizeaza si avocatii lui Ciumac, atunci cand se plang in instanta ca nu reusesc sa-i reconstituie clientului trecutul de studii iberice printre zabrele. Poate ca nu stiu ei cui sa se adreseze. Curios lucru pentru niste aparatori specializati in interlopi sa nu cunoasca detaliul nesemnificativ ca nu canalele oficiale sunt calea cea mai scurta pentru atingerea unui scop, oricare ar fi el. In locul unor cereri inutile adresate institutiilor spaniole, le recomand un stagiu scurt in salile de fitness brasovene. Astfel de locatii sunt frecventate insistent de cetateni pasnici dornici sa-si intretina fizicul, dar si de indivizi cu ceafa rasa si pumnul greu, interesati sa-si intretina influenta asupra unei zone sau alteia. Zilele trecute am auzit intamplator o discutie intre cativa astfel de baieti de baieti, in timp ce se odihneau intre doua impingeri de la piept. Unul din ei povestea cu satisfactia de care numai interlopii sunt in stare cum il vizitase recent in Spania pe Clamparu, declarat in peninsula infractorul public numarul unu, pe care autoritatile vor in zadar sa puna mana de multa vreme. Povestea in sine, cu Ion Clamparu pe post de lotru baricadat intr-o vila impreuna cu toti acolitii inarmati pana-n dinti e la fel de picanta ca si amanuntul ca si politia ar putea afla ascunzatoarea, daca si-ar activa informatorii pe care-i plateste.


Asa ca, domnu’ avocat, dati-va putin osteneala si completati-i dosarul lui Tolea! Poate vrea omul sa dea iar la facultate.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.