Din urne a fost scos BALAMUCUL… cu interimate extinse!
„Urnele”, bata-le vina, ne-au cam băgat la balamuc… Cu interimate extinse!
Interimat la Cotroceni, interimat la Guvern, interimat la Senat, interimate la PSD, PNL și USR.
Iar socoteala finala a voturilor la turul întâi de la prezidențiale, cu George Simion în frunte, aduce a provocare greu de strunit de firava societate civilă din țară.
Și instituțional, au apărut reacții la volatilitatea politică, după ce stabilitatea mult clamată de coaliția PSD-PNL-UDMR s-a făcut țăndări in doi timpi și trei mișcări.
Bursa de la București și-a micșorat tranzacțiile cu vreo 6 miliarde de lei, deci societățile comerciale listate pierd masiv din capitalizare.
BNR, conform comunicatului transmis, a fost nevoită să intervină în piața valutară cu vreo 2 miliarde de euro*, din rezerva valutară a țării, pentru a limita deteriorarea masivă a cursului de schimb. Cu toate acestea, cursul interbancar euro-leu, a depășit ușor pragul de cinci lei, fapt care, indiferent de metodologia de calcul, atrage după sine creșterea dobânzilor le creditele accesate la bănci de persoanele fizice și juridice.
Împrumuturile făcute de România pe piețele externe de capital, pentru acoperirea deficitelor structurale, sunt însoțite de dobânzi fără precedent, situate aproape de limita insuportabila de 8%. Sunt puțini cei care știu că un credit, ce are o dobândă de 7%/an, se dublează pe parcursul a 10 ani..
În același comunicat, BNR consemnează și faptul că banii care ies din țară sunt,conform statisticilor, mai mulți decât cei care intră în țară. Perspectiva de „Junk”(„Gunoi”), la ratingul de țară, alungă capitalurile de pe piața românească și se refugiază spre zone mai puțin riscante.
Una peste alta, desemnarea unui președinte lipsit de credibilitate, în finala din 18 mai curent, grăbește intrarea României într-o previzibilă incapacitate de plată, din care nu se va putea ieși decât cu sprijinul „plasei de siguranță” oferite de Fondului Monetar International…
Suntem la un pas de „plângerea și scrâșnirea dinților” aproape ca in vremea evenimentelor tragice ale anticului Pompei!
PS:
Până la urmă, ieșirea la liman a țării nu se poate realiza decât tăind in carne vie fără a amăgi cetățenii cu populisme ieftine!
Realitatea și adevărul nu pot fi ocolite pentru niste voturi amărâte, nu?
Pirau Toma
NOTA
* De fapt a fost un atac speculativ, cu o pierdere mai mare ca cea din atacul din 1992 asupra lirei steline. Soros este cunoscut in istoria modernă cu un atac speculativ pe lira sterlină cănd a dat o „GAURĂ” estimată la 1,1 miliarde. Pe 16 septembrie 1992, George Soros (managerul fondului de hedging Quantum Fund), cu ajutorul altor bănci de investiții precum JP Morgan, Bank of America și Jones Investment, a reușit să prăbușească lira printr-un atac masiv și coordonat.
Atacul pe leu poate fi atât un avertisment al globaliștilor cît și o „taxă de protectie”(tun) care au incasat-o mare finanță oligarhic-globalistă. (V.T.)