Din tabara liberala

Din tabara liberala

0 59

In tabara liberala, razboinicul Crin Antonescu afirma: “Daca va exista o majoritate parlamentara, iar PNL va da premierul, eu voi fi acela.
Liderul PNL a exclus posibilitatea ca altcineva din partid sa fie premier in locul sau si a precizat ca este deschis inclusiv la discutii pe tema formarii unei majoritati de guvernare inclusiv cu PD-L. Conditiile sunt ca judecatorii Curtii Constitutionale sa-si dea verdictul pe tema noului mandat al lui Traian Basescu, Liviu Negoita sa-si retraga mandatul de premier, iar viitorul guvern sa nu fie o marioneta a presedintelui.
„Daca ar exista o majoritate parlamentara sau PNL i-ar reveni postul de premier, as fi gata sa-mi asum aceasta functie. Nu cred insa ca este o varianta probabila. Alta varianta nu ar fi. Este normal ca presedintele partidului sa-si asume acest lucru”, a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu, la finalul sedintei Biroului Permanent Central si cu cateva minute inaintea de reuniunea Comitetului Executiv National.
Si uite cum Antonescu pretinde cate ceva greu de acceptat de pedelisti, insa incearca marea cu degetul, probabil nu atat ca sa ajunga la vreo functie, ci mai ales ca sa testeze cat de inghesuiti se simt Basescu si partidul sau in singuratatea lor vinovata.

Antonescu a precizat ca PNL va discuta cu toate formatiunile despre formarea unei majoritati de guvernare, deci inclusiv cu PD-L, cel care ieri, printr-o scrisoare trimisa de presedintele Emil Boc, i-a invitat pe liberali la negocieri. PNL are insa conditii inainte, dupa cum am aratat, din care unele mai mult formale, deocamdata: sa existe o decizie a Curtii Constitutionale in privinta validarii sau invalidarii realegerii lui Traian Basescu ca presedinte al Romaniei, iar premierul desemnat Liviu Negoita sa renunte la mandat.

Totusi Antonescu nu a fost foarte clar in privinta posibilitatii unei colaborari cu PD-L, pentru ca tot el a amintit ca in BPC a fost adoptata o decizie cu 29 de voturi pentru si doua abtineri prin care PNL nu accepta sa intre in sistemul de putere asa cum il aseazã Traian Basescu si PD-L.
La randul sau, Calin PopescuTariceanu a declarat ca liberalii vor pune conditii la negocieri, nu inainte.
Tinta criticilor de acum doua zile ale lui Antonescu, cel care a vorbit la telefon cu presedintele Basescu, Calin Popescu Tariceanu, a parut din nou mai flexibil decat seful partidului, atunci cand vine vorba de o apropiere de PD-L si seful statului, probabil visand la plimbari cu motoscuterul prin Palatul Victoria in calitate de sef al Executivului.
„Nu s-a pus problema de a opta. Exista un premier desemnat, un guvern demisionar si o contestatie la Curtea Constitutionala. Eu cred ca este de asteptat ca premierul desemnat sa-si depuna mandatul. Apoi sa existe o clarificare a Curtii Constitutionale si apoi discutii exploratorii pentru gasirea unor solutii pentru iesirea din criza. La discutiile exploratorii daca vin cu conditii, nu mai sunt exploratorii. Conditiile apar la momentul negocierilor. Pot sa fac parte din echipa de discutii cu PD-L. Optiunea de a merge la guvernare este foarte complicata, dupa cum si cea de a merge in opozitie este la fel de ineficienta din multe puncte de vedere”, a declarat Tariceanu.
Fostul premier a mai spus ca liberalii nu pot pune conditii inainte de negocieri.
„Eu am sa pornesc de la obiective si apoi sa ma refer la mijloace: iesirea din criza si la asta putem sa aducem solutii, iar apoi trebuie sa avem garantii politice ca lucrurile nu se vor deteriora. Sunt unul care am avut conflicte cu Traian Basescu. In politica intre situatia idealã si cea reala, daca nu tinem cont de situaþia reala, daca ne lipseste pragmatismul, suntem autisti. Nu inseamna sa toleram anumite derapaje politice. De aceea trebuie sa cerem garantii, iar daca nu avem incredere in aceste garantii, avem varianta opozitiei”, a spus Tariceanu.
Oare Tariceanu isi croieste drum de refugiu spre partidul lui Basescu, avand in vedere declaratiile anterioare, si ale lui, dar mai ales ale lui Antonescu despre el, acuma cand liberalii, in majoritate, i-au aratat incredere presedintelui lor?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.