Din plantele toamnei – Lemnul dulce

Din plantele toamnei – Lemnul dulce

0 353

Lemnul dulce sau raculet (Glycyrrhiza glabra) este o planta erbacee, perena, comuna in sudul Europei si in Orient, ale carei radacini cu gust dulce-amar constituie una din cele mai vechi mirodenii, utilizata pentru aromatizarea dulciurilor si a bauturilor. Denumita stiintific Glycyrrhiza glabra, lemnul dulce este o planta care creste spontan pe marginea riurilor si pe dealuri, avand un rol deosebit in consolidarea versantilor. In nordul Moldovei, aceasta planta este mai des intilnita in judetul Suceava. Cand nu poate fi culeasa direct din teren, radacina de lemn dulce se poate procura din magazinele Plafar. De regula, radacina de lemn dulce se recolteaza toamna. Planta poate fi si cultivata, insa pentru a ajunge la maturitate sunt necesari pana la 15 ani. De aceea, trebuie acordata foarte mare atentie la recoltare, valorificindu-se eficient toate ramificatiile radacinii. Remediile obtinute au actiune diuretica, laxativa, antispasmodica, antiinflamatoare, antiulceroasa, estrogena, fluidifica secretiile traheo-bronsice si faringiene. Preparatele din radacina de lemn dulce sunt indicate in caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric, bronsite, traheite, faringite, tuse de diverse etiologii, afectiuni urinare (inclusiv colici renale), reumatism, constipatie. Lemnul dulce stimuleaza organele si caracterele sexuale secundare. Alaturi de alte caracteristici terapeutice, s-a constatat ca lemnul dulce este antioxidant si are actiune antimicrobiana si antivirotica, avind un rol important in tonifierea sistemului imunitar. Aceasta radacina poate fi folosita cu succes la tratarea infectiilor si spasmofiliilor. Ca mod de preparare si administrare a lemnului dulce, fitoterapia recomanda maceratul din 1-2 lingurite de pulbere la o cana cu apa, din care se bea in cursul unei zile. Un alt preparat este pulberea (rizomi si radacini decorticate date prin masina de tocat carne si apoi uscate la temperatura camerei), din care se consuma, zilnic, 2-3 lingurite in apa sau ceai.

Creste cel mai bine in adancime, in sol fertil, bine drenat. Este recoltat in toamna anului doi – trei de la plantare. Cuvantul ‘lemn dulce’ este derivat din greaca antica pentru cuvintele “radacina dulce”. Extractul de lemn dulce este comercializat atat in forma solida cat si sirop. Are aroma dulce fiind regasit intr-o mare varietate de dulciuri de patiserie. In Regatul Unit este foarte popular. Lemnul dulce este de asemenea un laxativ usor si poate fi utilizat ca un medicament antiviral pentru herpesul zoster, oftalmic, herpes oral sau genital.
Este folosit ca un ajutor pentru vindecarea stomacului de ulcer duodenal, calmeaza stomacul deranjat. Lemn dulce poate fi utilizat pentru a trata ileitis, sindrom de intestin permeabil, sindromul intestinului iritabil. Bucataria chinezeasca utilizeaza lemn dulce ca un condiment picant pentru produsele alimentare. Este adesea folosite pentru aroma si in produsele alimentare in special in sosul de soia. Este de asemenea foarte bine cunoscut ca principalul ingredient pentru racoritoare in Egipt, numit ( ‘erk-soos).
Lemn dulce praf radacina este un expectorant eficient, si a fost utilizat in acest scop din cele mai vechi timpuri, in special in Ayurvedic medicament in cazul in care este, cunoscut ca Jastimadhu. Modernele siropuri de tuse de multe ori includ extract de lemn dulce ca un ingredient. Excesiv, consumul de lemn dulce sau de bomboane cu lemn dulce este toxica pentru ficat, pentru sistemul cardiovascular si poate produce hipertensiune arteriaa si edem. Au fost cazuri e adevarat, ocazionale, in cazul in care tensiunea arteriaa a crescut cu consumul excesiv de ceai de lemn dulce, dar astfel de ocazii sunt rare si reversibile atunci cand lemnul dulce este folosit ca planta medicinala. Cele mai multe cazuri de hipertensiune arteriaa de la lemn dulce au fost cauzate de consumul excesiv de bomboane cu lemn dulce. Dozele scazute, de 50g pe zi, timp de doua saptamani poate determina o crestere semnificativa a tensiunii arteriale. Haribo, producator de prajituri, a afirmat:’ Haribo sfatuieste, ca si cu orice alte alimente, ca produsele care contin lemnul dulce trebuie sa fie mancate cu moderare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.