Din nou evenimente la Sanmartin

Din nou evenimente la Sanmartin

0 179

Un nou conflict deschis intre tiganii si ungurii din Sanmartin sta sa izbucneasca.
Si astfel, viaþa in localitatea Sanmartin din Harghita e departe de a fi linistita intre comunitatile de tigani si maghiari. Dupa violentele de acum aproape doua luni, peste 200 de maghiari au fost dati in judecata de mai multe asociatii de tigani, pentru ca membrii acestei etnii tin intre ei, cand este vorba sa se prezinte in conflicte cu alte etnii, ca fierul de magnet sau ca ciorile in stol. Asa ca maghiarii sunt acuzati ca ar fi distrus mai multe case si i-au alungat pe tigani din sat.
Oare numai asa, fara motiv si de-al naibii?
Tensiunile sunt gata sa izbucneasca din nou, mai ales ca, de saptamana trecuta, au inceput audierile celor implicati in conflictele de acum mai bine de o luna. Iar maghiarii nu se simt vinovati, ci nedreptatiti.
Astfel, la Sanmartin cea mai mare teama a oamenilor este teama de vecin.
Pe de o parte, maghiarii ii acuza pe tiganii din sat ca fura si ca sunt agresivi, ceea ce nu poate fi departe de comportamentul unei parti a acestei etnii. De cealalta parte, tiganii se considera, ca intotdeauna, victimele conflictului si spun ca dorm in padure ca sa nu fie batuti. Si iata inca unul din basmele exagerate ale acestor mari actori in folosul lor, tiganii.

Conflictul dintre unguri si tigani este vechi. Acum mai bine de o luna, spiritele s-au aprins si la propriu. Maghiarii au dat foc unui grajd si unei gospodarii si au spart cateva geamuri, exasperati – afirma ei – ca tiganii le fura tot ce le cade in mana si ca sunt violenti. A fost o noapte de razmerita, cu bate si coase.

‘”Intr-adevar, au fost foarte, foarte multe furturi. Tiganii au facut furturi ca sunt foarte saraci”, recunoaste Ioni Geza, presedinte Partida Romilor Harghita. Dar si foarte puturosi, foarte lenesi, adaug eu, care-i cunosc destul de bine.
Autoritatile incearca, pana acum fara succes, sa-i faca pe cei peste doua mii de oameni din Sanmartin sa traiasca in liniste si pace. In acest sens reprezentantii celor doua tabere au semnat chiar si o intelegere in acest sens, un armistitiu care ar trebui sa linisteasca spiritele, dar care, din pacate, este doar un armistitiu, cea mai subtire forma a incetarii luptelor de orice fel.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.