Din istoria Brasovului (V)

Din istoria Brasovului (V)

0 241

Incendiul care a innegrit Biseria Neagra

In dupa-amiaza zilei de 21 aprilie 1689 izbucneste pe Ulita Funarilor (actuala strada Castelului), un incendiu puternic. In cateva minute, focul raspandit de vant cuprinde intreaga parte a Brasovului dinspre Tampa.
Apar alte focare, in Targul Cailor (actuala G. Bariþiu) si pe strada Portii (actuala Republicii). In doar cateva ore intreaga cetate este cuprinsa de flacari.
Marele incendiu din anul 1689 a distrus casele din centrul cettaii, precum si mare parte Biserica Neagra. Cronicile o desemneaza drept una dintre cele mai mari catastrofe, ani la rand Brasovul ramanand o ruina, iar mestesugarii, breslele si negustorii revenindu-si din greu
Incendiul a facut circa 300 de victime omenesti.
Tot atunci a pierit in flacari si vestita biblioteca a lui Johannes Honterus, plina cu manuscrise pretioase. Renovarea bisericii a durat aproape 100 de ani, iar fumul a innegrit zidurile in asa fel, incat de atunci si numele care s-a pastrat pana in prezent.
Incendiu din 1689 a distrus aproape in totalitate si Casa Sfatului, din al carui turn se anuntau evenimentele importante pentru oras, dar se dadeau si alarmele, cum ar fi cele pentru incendii. Din acest motiv turnul Casei Sfatului a fost denumit Turnul Trompetilor.
Ceea ce stiu putini brasoveni este faptul ca, in vara lui 1688, armatele imparatului Leopold au ocupat Cetatea, stabilindu-si garnizoana acolo, de unde tineau sub bataia tunurilor Brasovul. Trupele lasate in garnizoana fiind formate in cea mai mare parte din mercenari, acestia s-au si purtat ca atare, starnind mania brasovenilor si actiuni de respingere ale acestora. In plus, trupele erau in cea mai mare parte catolice, in timp ce brasovenii devenisera de ani buni protestanti. Cronicile vorbesc despre incendiu ca de un foc provocat de trupele de ocupatie, in mare parte, ei crutand doar partea de jos a actualei strazi a Muresenilor, aici aflandu-se o manastire catolica.
Tot cronicile vorbesc cum inendiul s-a extins si asupra cartierului Schei, aflat in afara zidurilor cetatii si fiind locuit de romani.
Dar despre toate acestea in curand, asa cum am promis.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.