Din culisele Autostrazii Transilvania (I)

Din culisele Autostrazii Transilvania (I)

0 195

Dincolo de controversele politice legate de costul lucrarilor, de supararile localnicilor ori de termenele initiale care, din diferite cauze, au fost amanate, autostrada are o poveste impresionanta. Ca simpla comparatie, numarul de metri cubi care vor fi exacavati in total pentru cei 415 kilometri ai autostrazii sunt estimati la aproximativ 90 de milioane. Adica aproximativ 4 milioane de basculante, conform datelor date publicitatii de cotidianul local Clujeanul.ro. O cifra care plaseaza Autostrada Transilvania, din acest punct de vedere, undeva intre Canalul Suez si Canalul Panama.
Practic, ceea ce veti citi reprezinta 6% din ceea ce inseamna Autostrada Transilvania
Din punct de vedere tehnic, tronsonul 2B Campia-Turzii – Cluj Vest (Gilau) face parte din sectiunea 2, Targu Mures – Cluj, cu o lungime totala de 90 kilometri. Dintre acestia, doar 25 vor fi gata in acest an, receptia finala a tronsonului urmand a avea loc in februarie 2010. Cu mentiunea ca kilometrul 0 al acestui tronson este considerat Campia Turzii.
Satul Valisoara, din comuna Savadisla, aflat la kilometrul 39 al tronsonului (in raport cu Campia Turzii) se afla cel mai aproape de autostrada. De altfel, unul dintre viaducte va trece chiar prin gradina uneia dintre satence.
Vasile este un pensionar de 65 de ani din Valisoara, care crede, ca, la final, beneficiile autostrazii vor fi mai mari decat necazurile. „Afecteaza drumurile. din cauza transporturilor cu masini de mare tonaj. S-a surpat un teren din cauza sapaturilor ce le-au facut si lucrarile merg tare greu, insa, personal nu ma deranjeaza cu nimic activitatea lor. La finalizarea lucrarilor cu siguranta va fi bine, deoarece ca sa faci un lucru bun, mai intai trebuie sa strici ceva. Apoi ne vor asfalta si noua drumurile”, spune badea Vasile.
Dincolo de problemele legate de despagubiri, Catrinel Grigorovici, Community Affairs manager la Bechtel, promite ca atat la Valisoara, cat si la Craesti, unde autostrada trece foarte aproape de sate, vor fi instalate panouri fonoabsorbante.
Peste 3.000 de oameni lucreaza in prezent la Autostrada Transilvania. Unii dintre ei sunt veniti din Turcia, America, Marea Britanie sau chiar Egipt, Nepal si India. O parte dintre ei locuiesc in campusurile de la Savadisla si Campia Turzii.
19 decembrie 2003: se semneaza contractul cu Bechtel
16 iunie 2004: in satul Valisoara (comuna Savadisla) se inaugureaza lucrarile la autostrada
3 iunie 2005: proiectul isi reduce activitatile de constructie din cauza platilor insuficiente de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania; au loc renegocieri ale contractului februarie 2006.
19 iunie 2006: se reiau lucrarile de constructie la Autostrada Transilvania
2008 (final): trebuie finalizati primii 25 de kilometri de autrostrada, in sectorul 2B
28 februarie 2010: trebuie finalizate sectoarele 2B (Cluj Vest – Campia Turzii) si 3C (Suplacu de Barcau – Bors)
2013: trebuie finalizata autostrada
Autostrada Transilvania, date generale: lungime totala (Brasov – Bors): 415 kilometri; latime platforma: 26 metri; parte carosabila: 2×7,5 metri; pasaje rutiere: 58; pasarele peste autostrada: 94; noduri rutiere: 16; numar structuri: 267; lungime totala structuri: peste 60 kilometri; volumul excavatiilor: 90 milioane metri cubi; umplutura: 50 milioane metri cubi; balast si piatra sparta: 10 milioane metri cubi; asfalt: 7 milioane tone.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.