Din cauza incredibilului blocaj de la primărie, comuna Augustin pierde fonduri de...

Din cauza incredibilului blocaj de la primărie, comuna Augustin pierde fonduri de la Uniunea Europeană!

0 392

Comuna Augustin, din județul Brașov nu are nici primar, nici viceprimar și nici Consiliu Local valid. Asta, nu de azi, ci de luni bune…În această situație, frâiele comunei sunt controlate și dirijate de secretarul primăriei din localitate, o doamna, care îndeplinește, oarecum, atribuțiile primarului. Situaţia din localitate, în care nu mai e primar, viceprimar şi nici Consiliu Local, are repercusiuni grave, pentru că mai multe milioane de lei, care ar fi venit de la Uniunea Europeană, nu vor mai ajunge în comuna Augustin. Banii erau indispensabili pentru proiecte sociale majore în comună. Într-o conferință de presă, doi foști primari ai comunei au oferit declarații, legate de acest aspect.

,,Ceea ce face doamna secretar, este un abuz in serviciu”

Sebastian Porumb, primar Augustin 2016-2017 : ,,Când am devenit primar al comunei Austin, localitate cu 230 de locuitori, am descoperit mai multe neajunsuri ale comunității. Printre acestea, lipsa unui medic în comună, abandonul școlar ridicat, lipsa locurilor de muncă, din care cauză avem circa 210 dosare de ajutor social. Odată identificate problemele, am propus să depunem un proiect prin care să rezolvăm aceste probleme, dar și altele. În februarie 2017, proiectul pe care l-am depus alături de partenerii noștri, a fost câștigat, într-o valoare de circa 6 milioane euro care urma să fie implementat. Cererea de finanțare e semnată. Ar fi urmat să se facă After school pentru elevi, locuri de muncă pentru Primărie, intabularea unor case, dispensar și ambulanță. În luna iunie am avut ordin de încetare a mandatului pe motiv de incompatibilitate, iar din acel moment nimeni nu a mai făcut nimic pentru ca proiectul să fie demarat. Am cerut de la OIR Alba Iulia suspendare de proiect până la 6 octombrie 2018. Am sperat până în ultima clipă că înaintea acestui termen, implementarea proiectului va fi demarată. Până la această dată nu s-a făcut nimic, ceea ce va duce la anularea proiectului, lucru care va lăsa cele 510 persoane din grupul țintă, în aceeași stare defavorizată. În plus, ne vom alege cu o sancțiune de cinci ani în care nu vom mai putea accesa fonduri europene. Secretarul comunei, care e ordonator de credite, din cauză că nu mai avem nici viceprimar, pentru că și el s-a opus acestui proiect, și nici Consiliu Local, nimeni nu a făcut niciun demers. Cred că ceea ce face doamna secretar este un abuz în serviciu, pentru că refuză să-și facă treaba, să respecte hotărâri de Consiliu Local, care sunt în vigoare.

,,Consilierii PNL s-au împotrivit de la bun început proiectului”

Mircea Garcea, fost primar 2012-2016 : ,,Consilierii PNL s-au împotrivit de la bun început proiectului, iar la îndemnul președintelui PNL din comună, au demisionat în bloc, în luna august 2018. CL Augustin era format din 11 consilieri. Erau 4 PNL, 1 UNPR, 6 PSD. E nevoie de jumătate plus unu din numărul consililierilor, iar în condițiile în care liberalii au demisionat, împreună cu supleanții de pe listă, la fel și cel de la UNPR, deliberativul nu poate funcționa.Viceprimarul Grozea Marian a pactizat cu cei de la PNL. Am constituit ședință în care s-a propus excluderea din partid. Eu, în calitate de președinte al organizației, am propus acest lucru. Frâiele comunei au rămas în mâinile acestei doamne care este secretarul comunei. Ea s-a împotrivit proiectului de la bun început, din motive de neînțeles pentru mine. Cele mai corecte ar fi alegerile, dar tot corect, până atunci, ar fi ca secretarul comunei să colaboreze și să înceapă cest proiect. Banii pentru cofinanțare sunt prevăzuți în buget”

Peste 22 de milioane de lei, bani pierduți!!

Proiectul, accesat prin POCU, se numește Augustin – Abordare integrată și șanse egale pentru prosperitate. Manager de proiect este Asociația ANCE Europe cu un buget de proiect de 6,83 milioane lei. Partenerul 1 este Primăria comunei Augustin cu un buget de proiect de 4,11 milioane lei din care o cofinanțare de 2%, în valoare de circa 82,2 mii lei. Partener 2 este Asociația SICADO Alba Iulia, cu un buget de 6,3 milioane lei. Partenerul 3 este Școala Gimnazială Augustin, cu un buget de proiect de 4,63 milioane lei din care cofinanțare de 92,77 mii lei. Partenerul 4 era ”Noi Media Print SA”, cu un buget de 1,2 milioane lei din care cofinanțare de aproape 56 mii lei. Total buget proiect, 22.783.381,06 lei.
Potrivit proiectului, timp de trei ani, comuna ar beneficia de mai multe activități.
1. Furnizarea de servicii integrate în vederea ocupării forței de muncă prin organizarea de cursuri subvenționate pe mai multe meserii
2. Înființare a unui centru educational prin renovare și dotare clădire usă la dispoziție de primăriei
3. Formare în domeniul antreprenoriatului pentru persoane care doreasc să deschidă o afacere
4. Acordarea a 10 subvenții de 20 mii euro pentru înființarea unor noi afaceri
5. Acordarea de suport medical, social și medico social prin înființarea unor cabinet dotate medical tip container, formarea unei brigăzi medicale constituită din medici și asistente, brigade mobile dotată cu ambulanță, examene perioadice pentru femeile gravide, furnizarea de servicii de asistență social și medical pentru persoanele din grupurile vulnerabile, inclusive persoane cu dizabilități și persoane vârstnice
6. Conectarea a 200 de gospodării la sistemul centralizat de apă
7. Asistența juridică în vederea reglementării actelor de proprietate ale imobilelor persoanelor din grupul țintă
8. Școala va beneficia de următoarele activități și programe: 200 de copii preșcolari vor beneicia de măsuri educaționale și de sprijin, beneficiind de hrană și altele, 90 de copii din clasele I-VIII vor beneficia de pregătirea temelor asistați de profesori, vor avea cursuri de calculator, proiecții filme, organizare concursuri, excursii, acordarea unor subvenții constând în rechizite și materiale educaționale și hrană, 50 de preșcolari vor benerficia de tichete de grădiniță, suplimentar față de programul national, organizarea unei grădinițe de vară pentru 60 de preșcolari și părinții acestora.
9. Acordarea unor subvenții pentru materiale de curățenie pentru locuințe și gospodării
D.D.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.