Din 2007, UE va avea 487 de milioane de locuitori

Din 2007, UE va avea 487 de milioane de locuitori

0 274

Uniunea Europeana, care va avea, de la 1 ianuarie, 27 de membri, devine cea de-a treia comunitate din lume, din punct de vedere al populatiei, dupa China si India.


SITUARE GEOGRAFICA: UE reprezinta o comunitate situata in Europa Occidentala si de Est, formata din Austria, Belgia, Cehia, partea greaca a Ciprului, Danemarca, Estonia, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia, Suedia, Ungaria, si, dupa 1 ianuarie, si Bulgaria si Romania.


SUPRAFATA: Uniunea Europeana cu 27 de membri va avea 4,2 milioane de kilometri patrati; in prezent, cele 25 de tari membre au o suprafata comuna de 3,9 milioane de kilometri patrati.


POPULATIE: aproape 487 de milioane de locuitori dupa 1 ianuarie, fata de 457 de milioane de locuitori in prezent si 380 de milioane de locuitori inainte de extinderea din 2004. Germania este tara europeana cu cea mai mare populatie (peste 82 de milioane de locuitori), iar Malta are cea mai redusa populatie (400.000 de locuitori).


LIMBI OFICIALE: In UE vor exista 23 de limbi oficiale incepand de la 1 ianuarie, romana, bulgara si irlandeza adaugandu-se celor 20 deja recunoscute. Germana este limba materna cu cei mai multi vorbitori, urmata de franceza si engleza. Insa 55 la suta dintre documentele Comisiei Europene sunt redactate in engleza, fata de 44 la suta in franceza si 1 la suta in germana.


CAPITALA: Bruxelles, sediul Comisiei Europene si al Consiliului de Ministri si gazda a multor summituri europene este, de facto, capitala UE. Parlamentul European are doua sedii – la Strasbourg, unde isi desfasoara activitatea o saptamana pe luna, si la Bruxelles. In Luxemburg se afla Curtea Europeana de Justitie si secretariatul Parlamentului.


RELIGIE: Majoritar crestina (catolica, protestanta, ortodoxa), cu importante minoritati musulmane, in special in Franta si Germania.


REGIMURI POLITICE: democratii parlamentare, dintre care sapte sunt monarhii constitutionale cu regim parlamentar: Marea Britanie, Spania, Olanda, Suedia, Danemarca, Belgia si Luxemburg.


MONEDA: moneda unica euro a intrat in circulatie la 1 ianuarie 2002 in 12 tari. Toate statele membre trebuie, in principiu, sa adopte euro, cu exceptia Marii Britanie si a Danemarcei, care au obtinut o clauza de excludere. Slovenia va adopta euro la 1 ianuarie 2007.


ISTORIC: La 18 aprilie 1951 a fost semnat Tratatul de la Paris, care pune bazele Comunitatii europene a carbunelui si otelului (CECA – formata din Franta, Belgia, Luxemburg, Olanda, Italia si Republica Federala Germania), o prima etapa a constructiei europene inaintea Tratatului de la Roma, semnat la 25 martie 1957.


Acesta a creat Comunitatea Economica Europeana si Euratom. La 1 iulie 1968, a intrat in vigoare uniunea vamala, careia i s-au alaturat Marea Britanie, Danemarca si Irlanda in 1973, Grecia in 1981, Spania si Portugalia in 1986.


La 7 februarie 1992, a fost semnat Tratatul de la Maastricht, care a creat Uniunea Europeana si prevedea moneda unica.


La 1 ianuarie 1995, Suedia, Finlanda si Austria s-au alaturat UE. Tratatul de la Amsterdam, semnat la 2 octombrie 1997, a adus progrese importante in privinta circulatiei persoanelor, a securitatii si a justitiei.


La 11 septembrie 2000, „Cei 15” au incheiat Tratatul de la Nisa, care a deschis calea pentru aderarea tarilor din Europa centrala. Tratatul de aderare a celor zece noi membri a fost semnat la 16 aprilie 2003, la Atena. La 1 mai 2004, UE a trecut de la 15 la 25 de membri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.