DIICOT si BCCO au destructurat o noua retea de traficanti de droguri

DIICOT si BCCO au destructurat o noua retea de traficanti de droguri

0 721

Un nou drog etnobotanic baga saptamanal in spital doi brasoveni. Procurorii DIICOT si ofiterii BCCO Brasov au efectuat 25 de perchezitii domiciliare in judet pentru destructurarea unei retele de traficanti de droguri. In urma perchezitiilor, 25 de persoane au fost aduse la audieri la sediul DIICOT, suspectate ca au facut trafic cu CHIMNACA

Un nou drog etnobotanic baga saptamanal in spital doi brasoveni. Procurorii DIICOT si ofiterii BCCO Brasov au efectuat 25 de perchezitii domiciliare in judet pentru destructurarea unei retele de traficanti de droguri. In urma perchezitiilor, 25 de persoane au fost aduse la audieri la sediul DIICOT, suspectate ca au facut trafic cu CHIMNACA, un produs etnobotanic nou care a dus la doua decese in Germania si numeroase spitalizari in mai multe tari europene.
Reteaua achizitiona produsele din Marea Britanie, de unde ajungeau in Romania prin intermediul serviciilor de curierat. Era vorba despre substante utilizate in studii de laborator, interzise consumului uman. La Brasov si Codlea, membrii retelei le fierbeau si le combinau cu toluen, acetona sau soda caustica, stropeau cu ele bucati de plante neutre si le comercializau drept etnobotanice.
Produsul rezultat, numit CHIMNACA, a fost raportat in 2015 de Germania ca produs psihoactiv nou. Riscudescinderi mascatil pentru sanatate este extrem de ridicat: in Germania s-au inregistrat doua decese ca urmare a consumului iar la Brasov au fost doua internari in spital in fiecare saptamana. Reteaua a activat din noiembrie 2015 pana in ianuarie 2016, perioada soldata cu 20 de internari provocate de aceasta substanta in randul consumatorilor.
Potrivit lui Catalin Borcoman, procuror sef DIICOT Brasov, gruparea se aproviziona cu produse susceptibile de a crea efecte psihoactive de pe site-uri destinate experimentelor stiintifice de natura chimica, site-uri gazduite in Marea Britanie. Pe aceste site-uri existau avertismente ca produsele sunt destinate unor experimente de laborator si nu consumului uman. Se aprovizionau prin firme de curierat, dupa care achizitionau de pe piata diverse produse, cum ar fi toluen, soda caustica sau acetona.
Procurorii spun ca pericolul reprezentat de activitatea retelei era cu atat mai mare cu cat pretul substantelor cu efecte psihoactive era accesibil si celor tineri. Actiunea a fost realizata cu sprijinul IPJ Brasov si al Jandarmeriei Brasov.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.