Diferente parlamentare

Diferente parlamentare

0 171

Mii de euro, aceasta este diferenta dintre parlamentarul bucurestean si europarlamentarul mioritic trimis la Bruxelles. Oare cat la suta trebuiesc cotizati catre cei care i-au impins spre Bruxelles pe cei 33?
Dar iata si castigurile cu diferentele respective.
Castigurile unui parlamentar european pot fi enorme. In cei cinci ani de mandat el poate baga in buzunar, daca macar se face ca se tine de treaba, peste 1 milion de euro, fara a mai pune la socoteala salariul.
Nici deputatii si senatorii de pe maluri dambovitene, din Casa Poporului, nu o duc tocmai rau. Pe langa indemnizatia lunara, ei au dreptul la tot felul de diurne, sume forfetare si deconturi a caror valoare depaseste suta de milioane lunar, in lei vechi.
Concret, un europarlamentar primeste o indemnizatie egala cu 7.000 de euro brut lunar. La indemnizatie se mai adauga diurna de 289 de euro pe zi, rezultand inca aproape 6000 de euro pe luna.
Parlamentarul roman are si el dreptul la diurna – 2 % din indemnizatie, adica 140 de lei pe zi. La final de luna, parlamentarul dambovitean baga 2.800 de lei in buzunar numai din diurna.
Diferenta dintre ei este ca europarlamentarul isi plateste si chiria din diurna, pe cand parlamentarul roman mai primeste 2.500 de lei pe luna pentru cazare. Si stim ce smecherii au facut unii, pretinzand acesti bani, cu toate ca aveau imobile in Bucuresti.
Tot la capitolul beneficii intra si sumele forfetare si dreptul la transport gratuit. pentru care demnitarul de la Bruxelles primeste o suma forfetara de aproape 17.000 de euro pe luna, plus 4.000 de euro pentru diverse cheltuieli. In total aproximativ 21.000 de euro, suma la care se aduga deconturile la transport.
Suma forfetara a parlamentarului roman este 10.500 de lei pe luna, la care se mai adauga calatorii nelimitate cu trenul, avionul sau vaporul. De asemenea, demnitarul bucurestean, spre deosebire de cel european, are la scara masina cu sofer, ca el ese prea bleg sa conduca o masina, dar se da rotund sa conduca o tara.
Iata si sumele primite de cele doua categorii de reprezentanti ai poporului:
AVANTAJE EUROPARLAMENTAR
7.000 euro/luna – indemnizatie
289 euro/zi = aproximativ 6.000 euro/luna – diurna
17.000 euro – suma forfetara
4.000 euro – cheltuieli diverse

AVANTAJE PARLAMENTAR ROMAN
140 lei/zi = 2.800 lei/luna = aproximativ 700 euro/luna – diurna
2.500 lei/luna = aprox. 600 euro – cazare
10.500 lei = aprox. 2.500 euro – suma forfetara
calatorii gratuite tren, vapor, avion

EUROPARLAMENTAR VS. PARLAMENTAR ROMAN
peste 30.000 euro/luna VS. aprox. 3.800 euro/luna

Este drept, diferenta pare mare, a zecea parte in defavoarea „indigenilor”. Dar nu va faceti griji, aici parlamentarii nostri sunt cu ochii pe ciolan si-si pot vedea in liniste de afaceri care anuleaza diferenta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.