Dialogul orgilor in Biserica Neagra

Dialogul orgilor in Biserica Neagra

0 244
Orga din Bunesti a cantat sambata pentru ultima oara in Biserica Neagra. Batranul instrument a parasit catedrala care l-a gazduit-o in ultimii ani la finele unui concert in care a dialogat cu celelalte trei orgi din biserica. Interpretarea a fost o premiera absoluta.
Sapte organisti din Cluj, Bucuresti si Brasov au cantat sambata la instrumentele sacre din Biserica Neagra. Erich Turk si Dan Racoveanu au interpretat la cea mai veche orga piese de secol XVII, din perioada in care instrumentul era construit la Rupea.
Orga Hesse, de secol XIX, adusa la Brasov pentru totdeauna din Posmus- Bistrita, a fost in centrul atentiei gratie muzicienilor Elena, Paul si Horia Cristian.
Marcel Costea a venit din Bucuresti sa-si cante compozitia „Dealuri si ceata” din suita „Imagini Transilvane”.  Iar sarbatorita serii, orga din Bunesti, a cantat pentru ultima oara in Biserica Neagra. Steffen Schlandt a dat viata instrumentului restaurat la Atelierul de Tamplarie si reparat orgi din Harman, ca si celelalte trei din catedrala, de a caror soarta muzicianul s-a ocupat in ultimii ani, impreuna cu Biserica Evanghelica.    
Orga Buccholz a incheiat concertul, impreuna cu marele organist Hans Eckart
Schlandt si muzica lui Wagner.
Iar finalul, o premiera absoluta pentru Romania, a adus celebrul Te Deum de Marc-Antoine Charpentier intr-un nemaiintalnit dialog intre cele patru orgi, aflate pentru ultima oara impreuna in Biserica Neagra.
Din septembrie, orga din Bunesti va putea fi ascultata in noua sa Casa, Biserica Sfantul Martin. 
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.