Diaconescu si-a anulat vizita in Olanda, dupa declaratia ministrului de externe olandez

Diaconescu si-a anulat vizita in Olanda, dupa declaratia ministrului de externe olandez

0 186

Ministerul Afacerilor Externe olandez este de parere ca Romania si Bulgaria depun inca prea putine eforturi in lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate, iar managementul fondurilor europene continua sa fie slab, a relatat agentia bulgara Focus News in pagina electronica. Guvernul olandez va continua sa faca presiuni la nivel european pentru ameliorarea situatiei si avertizeaza cele doua tari cu urmari asupra transferului de fonduri europene si in privinta accesului in zona Schengen.
Focus News a precizat ca Guvernul olandez a anuntat aceste concluzii marti, in raspunsul sau la raportul de la 22 iulie, intocmit de Comisia Europeana (CE) in baza Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania si Bulgaria. Ministrul Afacerilor Europene, Frans Timmermans, ministrul Afacerilor Externe, Maxime Verhagen, si ministrul Justitiei, Ernst Hirsch Ballin, au transmis ieri Camerei Reprezentantilor o scrisoare in care sunt identificate o serie de deficiente si se constata „lipsa vointei politice privind implementarea ireversibila a reformelor”.
Acuzatie foarte grava la adresa guvernantilor din cele doua tari, tinere membre ale Uniunii Europene (UE). La randul sau, Agentia France Presse a precizat ieri ca scrisoarea, datata 28 august, a fost publicata luni pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe olandez, documentul subliniind deceptia fata de „absenta schimbarilor sistematice si durabile in practica” in lupta impotriva coruptiei. Haga avertizeaza ca „absenta progreselor in reforma sistemului judiciar si in lupta impotriva coruptiei poate complica intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen”, prevazuta cel mai devreme in 2011, chiar daca raportul CE nu facea referire la acest dosar, a mai precizat AFP.
CE urmeaza sa prezinte in cursul acestei luni un nou raport care se va concentra exclusiv asupra managementului fondurilor europene. Potrivit Focus News, Guvernul olandez a solicitat deja, in mai, noi masuri, printr-o scrisoare trimisa de Timmermans comisarului european pentru Justitie, Jacques Barrot. In rapoartele CE referitoare la Romania si Bulgaria, aceasta din urma a fost criticata atat pentru managementul neadecvat al fondurilor europene, unele dintre acestea fiindu-i suspendate, cat si pentru criminalitatea organizata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.