DGA anchetează practicile a 3 firme de pompe funebre ce acționează la...

DGA anchetează practicile a 3 firme de pompe funebre ce acționează la Brașov

0 290

Totul a pornit de la o anchetă jurnalistică desfășurată în primăvara anului 2015. Adrian Aldea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, spune că investigația jurnalistică privea fapte de corupție săvârșite la morga Spitalului Județean

Trei societăți comerciale cu activități de pompe funebre sunt cercetate de polițiștii anticorupție. 14 percheziții au avut loc joi la Brașov dintre care două la Spitalul Clinic Județean de Urgență și Casa de Pensii Brașov; surse apropiate anchetei susțin că ar fi vorba de o rețea formată din angajați ai spitalului care ar fi primit bani pentru a avantaja anumite firme de pompe funebre.
Totul a pornit de la o anchetă jurnalistică desfășurată în primăvara anului 2015.
Adrian Aldea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, spune că investigația jurnalistică privea fapte de corupție săvârșite la morga Spitalului Județean, în legătură cu firme de pompe funebre și cu personal medical.

Polițiștii au ridicat de la sediile și domiciile persoanelor cercetate înscrisuri și bunuri care privesc infracțiunile de evaziune fiscală, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual. Reprezentanții Spitalului Județean Brașov susțin că au existat în trecut astfel de reclamații pe care le-au înaintat poliției. Marius Leonte, purtătorul de cuvânt al SCJU Brașov, spune că în Spitalul Județean în legătură cu aceste practici care se fac pentru persoanele decedate, începând cu toaletare, îmbălsămare, sunt afișate înstrucțiuni la locuri vizibile în care se spune că sunt gratuite.
Polițiștii au efectuat percheziții și la Casa de Pensii Brașov de unde au ridicat documente cu privire la achitarea ajutoarelor de deces. Reprezentanții CPR susțin că oricum, la ei ajung membrii familiei decedatului sau persoanele care s-au ocupat de înmormântare după ce aceste cheltuieli sunt făcute deci după ce ar avea nevoie de firma de pompe funebre.

În anchetă, DGA a avut trei ofiţeri sub acoperire, care au documentat zeci de infracţiuni de acest fel.
În martie 2015 presa relata despre cazurile a mai multor persoane care acuzau că o firmă de pompe funebre cu sediul chiar lângă Spitalul Județean că cere bani pentru îmbălsămare deși acest serviciu era oferit gratuit de către spital. Jurnaliștii de la Kanal D au aflat că, atunci când nu li se cerea bani, aparţinătorilor li se impune să cumpere sicriul şi cele necesare îngropării de la firma cu pricina. Presa relata atunci că angajatul firmei de pompe funebre se plimba prin spital îmbrăcat în halat alb lăsând impresia că e cadru medical și le cerea bani aparținătorului decedaților.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.