Dezinstitutionalizatii, victime ale indolentei statului

Dezinstitutionalizatii, victime ale indolentei statului

0 569

Foarte multi tineri dezinstitutionalizati ajung pe strazi, unde se apuca de baut, de furat si de droguri. Si Stefan Rostas, acum in varsta de 39 de ani, este o victima a dezinteresului statului pentru integrarea lor sociala si profesionala. De 20 de ani traieste in Gara, pe strada si pe sub poduri.

Foarte multi tineri dezinstitutionalizati ajung pe strazi, unde se apuca de baut, de furat si de droguri. Si Stefan Rostas, acum in varsta de 39 de ani, este o victima a dezinteresului statului pentru integrarea lor sociala si profesionala. De 20 de ani traieste in Gara, pe strada si pe sub poduri. La fel ca mii de copii iesiti din sistemul de protectie sociala, Stefan are nevoie de un loc de munca, un acoperis deasupra capului si de o sansa la demnitate.

Cei mai multi tineri care parasesc sistemul de protectie a copilului ajung pe strazi unde se apuca sa fure, sa bea, sa se drogheze sau sa cerseasca. Doar cei reeducati imediat dupa iesirea din sistemul de protectie a copilului au sanse sa se descurce in viata. Stefan Rostas s-a nascut la Baia Mare, este orfan si a stat pana la 18 ani in Orfelinatul de la Sighetu Marmatiei, in „casa irecuperabililor”, cum era numita de presa. De atunci a locuit ani la rand pe strada, in canale sau sub poduri, trai intrerupt de scurte perioade petrecute in adaposturile pentru categorii defavorizate. La 20 de ani a ajuns in Gara, care i-a devenit casa. Aici a invatat sa traga din punga cu aurolac, sa bea spirt si carmol. Stefan este doar una din victimele dezinteresului pe care il manifesta statul pentru integrarea sociala si profesionala a copiilor dezinstitutionalizati.

Miercuri aseara, membrii Asociatiei Catharsis, care il ingrijeste de cinci ani, au fost nevoiti sa cheme Ambulanta si Politia, deoarece Stefan era foarte putin constient si devenise agresiv verbal.catharsis

Pentru a se putea descurca singur Stefan, care are 39 de ani, ar avea nevoie de un loc unde sa doarma, sa se spele si sa isi regaseasca echilibrul fizic si psihic.

In urma cu cativa ani a fost lovit de o masina si de atunci, are probleme cu picioarele

Cei care ar putea sa il ajute pe Stefan Rostas sa isi recapete identitatea pot merge la sediul Asociatiei Catharsis, acolo unde orfanul revine de cate ori are nevoie.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.